Kohta se saapuu taas – päivä, jota kaikki uudet vanhemmat ovat odottaneet kauhunsekaisella ihastuksella. Se päivä, jolloin se pieni lapsi, joka hädin tuskin on ehtinyt tutustua kotiin ja sen ympäristöönkään, yhtäkkiä on luovutettava vieraiden ihmisten käsiin siksi aikaa, kun vanhemmat viettävät päivän töissä tai opintojen parissa.
Monille vanhemmille päiväkotiin totutteleminen on raskasta aikaa, eikä töissä tai opinnoissa tunnu riittävän jaksamista tai keskittymiskykyä samaan tapaan kuin ennen lasten hankintaa.
Tieto siitä, että päiväkodin aloittaminen käy suurimmalle osalle lapsista kuitenkin leikiten, voi lohduttaa. Pienet lapset arvostavat säännöllisiä rutiineja ja viihtyvät hyvin muiden lasten ja läsnäolevien aikuisten kanssa.
He ovat uteliaita ja käyttävät hyödykseen kaikki tilanteet, joissa he voivat oppia päiväkodin vanhemmilta lapsilta uusia asioita. Kun vanhempana pikkuhiljaa ymmärtää että lapsella on päiväkodissa kaikki hyvin, voi yleensä myös rentoutua ja oppia pitämään myös uudenlaisesta arjesta.
Jotta muutos vanhempainvapaalta päiväkotiaikaan menisi mahdollisimman sujuvasti niin lapsen kuin vanhempienkin näkökulmasta, on muutamia asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon.
Sisällysluettelo
Lapsen ja itsensä henkinen valmistautuminen
Myös todella pienet lapset hyötyvät siitä, että heidät valmistellaan edessä olevaan muutokseen. Jos mahdollista, voi hyvin varata ajan vierailulle tulevaan päiväkotiin, mieluiten sellaiseen aikaan viikosta tai päivästä, kun on hieman rauhallisempaa.
Jos henkilökunnalla on aikaa, on hyödyllistä antaa heidän puhua lapsen kanssa ja näyttää hänelle tilat. Vanhempana tuntee olonsa turvallisemmaksi, jos saa tavata henkilökunnan ja tietää, mitkä rutiinit päiväkodissa on käytössä, ennen ensimmäistä päiväkotipäivää.
Vierailu päiväkotiin luo myös perustan hyvälle kommunikaatiolle kodin ja päiväkodin henkilökunnan välille. Jos aikaa riittää ja on mahdollisuus, voi vierailun aikana istua alas lapsensa kanssa leikkimään tai lukemaan yhdessä kirjaa. Näin lapsi saa päiväkodista hyvän muiston, ja toivottavasti haluaa sinne takaisin.
Muita tapoja valmistella lasta päiväkodin aloittamiseen on puhua päiväkodista. Jos lapsella on vanhempia sisaruksia, jotka ovat tai ovat olleet päiväkotihoidossa, heidät voi ottaa mukaan keskusteluihin, ja esimerkiksi pyytää sisarusta näyttämään nuoremmalle päiväkodissa tekemiään piirustuksia tai muita askarteluja.
On olemassa monia lastenkirjoja päiväkodin aloittamisesta, joita voi myös lukea lapselle valmistellakseen häntä päiväkodin aloittamista varten. Kun on aika esimerkiksi ostaa vaatteita tai muita asioita, joita lapsi tarvitsee päiväkodissa, voi lapsen hyvin ottaa mukaan ostoskierrokselle ja kertoa hänelle, mitä ostetaan ja miksi.
Hyvä tapa oppia koulutaitoja ovat pelit. Lue arvostelumme Albert-sovelluksesta tai tutustu parhaimpiin lasten matematiikkasovelluksiin!
Vaatteiden ja tavaroiden nimeäminen
Ei ole olemassa sellaista lastentarhanopettajaa, varhaiskasvatuspedagogia tai lastenhoitajaa, joka ei joskus olisi halunnut itkeä nimeämättömien hanskojen ja sukkien vuorta.
Suurimmalle osalle voi olla itsestäänselvyys, että kaikki lapsen vaatteet ja tavarat on nimettävä, mutta samalla on helppoa unohtaa nimetä vastaostettua myssyä tai serkulta perittyä takkia. Päiväkodin henkilökunnalle on puolestaan mahdotonta pysyä kärryillä siitä, mitä päiväkodin lasten sisarukset, serkut ja kaverit ovat nimeltään.
Vaatteita voi nimetä eri tavoilla. Helpointa lienee hankkia hyvä, vedenkestävä merkintätussi ja kirjoittaa sillä lapsen nimi tai nimikirjaimet lappuihin tai vaatteiden ja kenkien sisäpuolelle.
Myös tutit ja aurinkovoidepakkaukset tulee merkitä, jotteivat ne mene sekaisin tai jottei niitä hukata.
On myös olemassa useanlaisia valmiita nimilappuja netissä tilattavaksi. Voi kuitenkin tulla työlääksi aina etsiä silitysrauta tai neula ja lankaa joka kerta, kun hankkii uuden vaatekappaleen. Siksi tarralaput ovat useimmiten kaikkein helpoin tapa nimetä vaatteet, siististi ja nopeasti.
Tee nimimerkinnästä mahdollisimman yksinkertainen, ja tarkista mieluusti säännöllisin väliajoin, että merkintä on edelleen paikoillaan, etenkin vaatteissa, jotka ovat kovassa ulkokäytössä, kuten kengät ja ulkovaatteet.
Päiväkodin aloitus ja ensimmäiset päiväkotiviikot
Päiväkodin aloituksen rutiinit ja niin totuttelemisen kesto vaihtelee hieman päiväkotien välillä, mutta yleensä on kyse parin viikon ajasta. Vanhempana olet useimmiten enemmän tai vähemmän koko ajan paikalla tämän ajan, riippuen siitä, kuinka hyvin lapsi mukautuu päiväkodin ympäristöön ja siitä, minkälaiset toivomukset sinulla vanhempana on.
Ei ole lainkaan epätavallista, että päiväkodin aloituksen ja ensimmäisten muitta mutkitta sujuneitten viikkojen jälkeen lapsella alkaakin kausi, jolloin hän itkien tarrautuu äidin tai isän kaulaan päiväkodin pihalla.
Muutos helposta lapsen päiväkotiin jättämisestä siihen, että lapsi itkee perään päiväkodin kynnyksellä voi olla niin iso, että vanhempana helposti kääntyy kannoillaan ja ottaa kullannuppunsa kotiin.
On tärkeää muistaa näissä tilanteissa, että asiat tapahtuvat kausissa ja kaikki muuttuu taas parempaan päin. Ensimmäistä ”kuherruskuukautta” seuraa usein vaikeampi kausi. Sekin menee ohi.
Vanhemmallakin on lupa itkeä, mutta lapsi huomioon ottaen se kannattanee tehdä vasta, kun päiväkodin ovi on sulkeutunut. Aikuinen on se, joka tietää miten asiat maailmassa toimivat, ja vanhemman tehtävä on opettaa lapselle nämä asiat.
On normaalia, että vanhempi työskentelee tai opiskelee sillä aikaa, kun lapsi on päiväkodissa tai kerhossa. Näytät siis lapselle, että tämä on normaalia. Halataan, sanotaan heipat, vilkutetaan ja toivotetaan hyvää päivää, mieluusti hymyillen, mikä näyttää lapselle, että näin asioiden kuuluukin olla.
Lasta hakiessa näytetään, että jälleennäkeminen on iloinen, mieluusti hymyillen, halaten ja kysyen minkälainen päivä on ollut.
Vanhemmalla on tietenkin lupa soittaa päiväkotiin kysyäkseen miten lapsi voi. Usein saattaa yllättyä siitä, että lohduton itku joka päiväkotiin jättämistä seurasi onkin jo muutaman minuutin jälkeen hiljentynyt, ja että lapsi viihtyykin kirjanlukua kuunnellen tai auttaen henkilökuntaa kattamaan aamupalaa.
Monet päiväkodit kehottavat vanhempia olemaan yhteydessä päiväkodin aloituksen ja ensimmäisten viikkojen aikana, koska tämä on tapa vanhempana saada varmistus siitä, että lapsi voi hyvin. Näin on usein helpompaa vanhempana keskittyä omaan työhön tai opintoihin.
Vaatteet ja muut hankittavat asiat
Eri päiväkodeilla ja kunnilla on erilaiset rutiinit. Jos olet epävarma siitä, mitä lapsi tarvitsee, kysy sitä henkilökunnalta. Tässä on lista asioista, jotka yleensä odotetaan lapsella olevan mukana päiväkotiin.
Vanhemman on tasaisin väliajoin tarkistettava, että vaatteiden vetoketjut ja napit toimivat kuten pitää ja että ripustukseen tarkoitetut lenkit ovat ehjiä.
- Lämmin kerrasto, kokopuku tai kaksiosainen, mieluusti pienellä kaulaa ja niskaa lämmittävällä kauluksella
- Välikerrasto käytettäväksi silloin, kun ulkona on kylmä, mieluusti fleeceä tai muuta lämmintä materiaalia
- Saappaat tai muut vedenkestävät kengät, vuorilliset tai vuorittomat vuodenajasta riippuen, mieluusti poistettavalla ja kuivatettavalla vuorilla
- Useampi sukkapari ulkona olemiseen, sekä ohuita että paksumpia.
- Kunnon sisäsukat, vaihtoehtoisesti ns. jarrusukat
- Kuorivaatteet, jotka kestävät vettä ja tuulta, joko takki ja housut tai haalari
- Talvihaalari tai talvitakki ja toppahousut
- Sadehattu, jos sadevaatteissa ei ole huppua
- Aurinkohattu tai lippis vuoden lämpimämpinä aikoina käytettäväksi
- Lapaset, talvihanskat ja myssyjä materiaaleissa, jotka sopivat vuodenaikaan
- Aurinkovoide, jossa on korkea suojakerroin
- Sisävaatteet, vähintään 2 vaihtoa varten. Tarkista säännöllisesti, ettei lapsen laatikkoon tai hyllylle ole jäänyt pieneksi jääneitä vaatteita.
- Tutti, pehmolelu, unirätti tai muuta, jota lapsi tarvitsee levätäkseen tai lohdutukseen
- Vaippoja, mikäli päiväkoti ei niitä tarjoa
Mitä luultavimmin päiväkodin aloitus tulee menemään hyvin, ja kohta lapsi tulee viihtymään erinomaisesti niin kavereidensa kuin henkilökunnankin kanssa. Päiväkotivuodet menevät nopeammin kuin osaat arvatakaan, ja vanhempana tulet kuulemaan monen monituista tarinaa siitä, mitä lapsi on keksinyt tai kertonut henkilökunnalle.
Pienillä lapsilla on mieletön mielikuvitus ja sekoittavat helposti asioita samanaikaisesti kun he jatkuvasti oppivat uusia sanoja ja ilmaisuja. Naurakaa yhdessä lapsesi kanssa ja nauti siitä, että pieni auringonsäteesi saa mahdollisuuden kehittyä ja oppia muiden kanssa!