Paras rattikelkka 2023: Testin paras kelkka

Viesti sisältää mainontaa mainoslinkkien kautta.

Rattikelkka on pulkkamäkien nopeatempoinen klassikko. Ne kulkevat nopeasti, mutta niitä voi myös ohjata, jarruttaa ja kelkkailla. Todellinen lapsuuden suosikki, jota on saatavana useissa eri tyyleissä. Tässä on top-listamme parhaista rattikelkoista juuri nyt!

Parhaan kelkan ja snowracerin testi

Mikä rattikelkka on testin paras?

Uusin malli STIGA Snowracer Iconic Bio Rattikelkka on uusi versio heidän klassikkomallistaan. Se on kevyempi ja valmistettu ympäristöystävällisestä biomuovista. Todella hieno ja upouusi rattikelkka, jota suosittelemme lämpimästi!

Isommille lapsille, jotka haluavat edistyneemmän kyydin, suosittelemme STIGA Snowracer Curve SX Crossikelkkaa. Se on siisti malli, jossa on BMX-ohjaustanko, jolla voit sekä kääntyä että tehdä temppuja. Vaatii enemmän harjoittelua eikä sovellu nuorimmille kelkkailijoille.

Jos haluat hieman edullisemman mallin, kannattaa tutustua klassiseen STIGA Iconic -malliin. Kyseessä on rattikelkka, joka on samantyylinen kuin mitä niitä tehtiin aiemmin.

On erittäin suositeltavaa, että lapset käyttävät kypärää rattikelkkaillessa. Täältä löydät parhaat vihreät solkikypärät noin 7-vuotiaille lapsille.

Arvostelut 6 eri rattikelkka-mallista

Tässä on tarkempi katsaus kuuteen eri tyyliseen rattikelkkaan.

Jos etsit jotain yksinkertaisempaa, kannattaa lukea suosikkikelkkamme!

STIGA Snowracer Iconic Bio Rattikelkka

STIGA Snowracer Iconic Bio Rattikelkka

Katso hinta täältä:

Tämä on STIGAn uusin malli. Se on suunniteltu aivan kuten klassinen Iconic-rattikelkka, sillä erotuksella, että tämä on valmistettu biomuovista. Se on ympäristöystävällisempi vaihtoehto, joka aiheuttaa noin 80 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä tavalliseen muoviin verrattuna.

Kuten klassisessa rattikelkassa, tässäkin on tukeva teräsrunko, joka on kestävä ja vakaa. Siinä on kevyt ohjauspyörä ja kätevä jarru, jolla voit hidastaa vauhtia tai luistaa rinteessä.

Toinen STIGA Snowracer Iconic Bio -mallin etu on, että se on melko kevyt. Se painaa vain noin 4 kg, joten pienemmätkin lapset voivat vetää sitä mäessä. Monet muut rattikelkat painavat reilusti yli 5 kg, joten ero on huomattava.

Biomuovimateriaali uutetaan sokeriruo’osta, mikä on erittäin käytännöllinen tapa käyttää biohajoavaa materiaalia muovin valmistuksessa.

STIGA Iconic Bio on muodoltaan samanlainen kuin tavallinen rattikelkka, mutta sen tunnusmerkkinä on täysin vihreä väri. Vuonna 2021 lanseerattu tuote on todella hieno ja siitä tulee todennäköisesti suuri suosikki kelkkailurinteissä ympäri maata!


STIGA Snowracer Iconic Rattikelkka

STIGA Snowracer Iconic Rattikelkka

Katso hinta täältä:

Monet aikuiset tunnistavat tämän rattikelkan omasta lapsuudestaan. Sen nimi on Iconic, ja se on suunniteltu samaan tyyliin kuin STIGA:n klassiset rattikelkat.

Koska STIGA Iconic ei ole niin iso ja raskas kuin jotkut muut mallit, myös pienemmät lapset voivat ajaa ja vetää tätä rattikelkkaa. Mäkilaskua suositellaan noin 5 vuoden iästä alkaen sopivissa rinteissä, joita lapset voivat hallita.

STIGA Snowracer Iconic kestää jopa noin 80 kg:n painon, joten isommillakaan lapsilla ei ole ongelmia liukua sillä rinteitä alas.

Rattikelkan runko on valmistettu teräksestä, ja se on vankka ja kestävä rakenne. Siinä on helposti hallittava ohjauspyörä ja jarru, joka on sijoitettu hyvin, jotta voit hidastaa nopeasti.

STIGA Snowracer Iconic ei varmasti tuota pettymystä. Siinä on täsmälleen sama ajotuntuma ja nopeus, jonka monet meistä aikuisista muistavat omasta lapsuudestaan. Erinomainen rattikelkka ja edullinen vakiovalinta!


STIGA Snowracer Curve Pro

STIGA Snowracer Curve Pro

Katso hinta täältä:

Tämä on hieno versio STIGAn rattikelkasta, joissa on järjestelmä jota he kutsuvat Curve Ski System -järjestelmäksi. Sen ansiosta koko kelkkaa on helppo ohjata suksilla, jotka ovat korotetut ja pyöristetyt sekä edessä että takana. Etupuoli on leveä ja uritettu, mikä antaa hyvän pidon, kun pyörää käännetään.

Tämä on yksi STIGA:n isommista rattikelkoista, ja se painaa noin 6 kg. Siihen mahtuu noin 90 kg:n paino, mikä on enemmän kuin tarpeeksi yhdelle tai kahdelle isolle lapselle.

STIGA Snowracer Curve Pron ohjauspyörästä on erittäin helppo pitää kiinni, ja sen muotoilu helpottaa hyvän otteen saamista ja kääntämistä. Tämä on rattikelkka lapsille, jotka haluavat testata ajotaitojaan oikeasti!

Tämän ja esimerkiksi STIGA Iconicin väliset erot ovat lähinnä hieman paremmat ohjausominaisuudet sekä se, että se on hieman suurempi ja painavampi. Tämä sopii paremmin yli 7-vuotiaille lapsille, varsinkin kun se voi olla hieman liian raskas pienemmille lapsille, jotta he voisivat nousta rinteeseen yksin.

Pidämme todella paljon STIGA Snowracer Curve Prosta ja voimme suositella sitä lämpimästi. Sitä on saatavana muun muassa muutamilla eri nimillä ja tyyleillä:

  • STIGA Snowracer Curve Pro
  • STIGA Snowracer Curve Ultimate Pro
  • STIGA Snowracer Curve Color Pro – eri väreillä varustettuna

Kaikilla näillä on sama tehtävä, ainoa ero on väri. Eri liikkeissä käytetään eri nimiä, mikä johtuu todennäköisesti siitä, että STIGA kutsuu tuotteitaan hieman eri nimillä eri kielillä. Jotkut ovat valinneet englanninkielisen nimen, kun taas toiset käyttävät suomenkielistä nimeä.


STIGA Snowracer Curve SX Crossikelkka

STIGA Snowracer Curve SX Crossikelkka

Katso hinta täältä:

Tämä on rattikelkka jossa on ainutlaatuinen muotoilu ja BMX-tyyliset kahvat. Ohjaustuntuma on loistava, ja voit seistä pystyssä, kun käännyt ja ajelet siksakkia mäkeä alas.

STIGA Snowracer Curve SX on tukeva tuote, joka kestää jopa 90 kg:n painon. Siinä on teräsrunko kuten muissakin STIGAn malleissa, ja se on hyvin suunniteltu ja erittäin kestävä.

Crossikelkassa on tietysti myös jarrut, joten voit hidastaa vauhtia tai pysähtyä todella hienolla luistolla.

Toisin kuin useimmissa tavallisissa rattikelkoissa, Curve SX:ssä ei ole vetonauhaa. Sen sijaan siinä on kokoontaitettava kahva, jolla voit helposti vetää sitä mäkeä ylös.

STIGA SX -malleissa on tärkeää ymmärtää, että niiden käyttö on hieman vaikeampaa kuin tavallisten rattikelkkojen. Ne eivät ole kaikkein aloittelijaystävällisin malli, mutta toisaalta niillä voi tehdä uskomattoman hienoja asioita. Kun opit käyttämään koko vartaloasi ohjaamiseen, voit hallita kelkkaa aivan eri tavalla kuin muilla rattikelkoilla. Voit jopa oppia hyppäämään ja tekemään temppuja, mutta tämä kaikki vaatii paljon harjoittelua.

Olemme vaikuttuneita STIGA Snowracer Curve SX:stä ja suosittelemme sitä hieman vanhemmille, noin 9-10-vuotiaille lapsille. Lapset, jotka pitävät tällaisesta urheilusta, jossa voit tehdä temppuja ja saada todellisen hallinnan, pitävät tällä tuotteella paljon hauskaa!


STIGA Snowracer King Size GT Rattikelkka

STIGA Snowracer King Size GT Rattikelkka

Katso hinta täältä:

Tämä on suurin STIGAn rattikelkoista. Se on suunniteltu kahdelle henkilölle, esimerkiksi aikuiselle ja lapselle. Siksi istuin ja koko kelkka ovat myös hieman isompia.

STIGA Snowracer King Size Rattikelkassa on pyöristetyt sukset sekä edessä että takana, ja se on helppokäyttöinen malli. Erittäin hyvä lisäominaisuus on iskunvaimennin, joka sijaitsee rattikelkan etuosassa. Se vähentää epämukavuutta, jos maastossa on paljon kuoppia.

Tämä iso rattikelkka on pidempi, leveämpi ja huomattavasti painavampi kuin muut mallit. Se painaa jopa 9 kg, ja pienten lasten voi olla vaikea vetää sitä rinteeseen. Se kestää jopa 100 kg:n painon, mikä riittää usein aikuisen ja lapsen yhteisajoon.

Raskaan painonsa ja harkitun suunnittelunsa ansiosta STIGA King Size on todella nopea rattikelkka. Varsinkin, jos pinta pulkkamäessä on pakattua lunta, jossa ihmiset ovat jo laskeneet, kelkka voi mennä todella nopeasti.

Runko, muotoilu ja materiaalit ovat samankaltaisia kuin STIGAn muissa malleissa, ja niissä on vankkaa terästä ja kovaa muovia. Se on runsas ja tukeva rattikelkka, joka kestää pitkään, jos sitä käytetään vastuullisesti.

Jos haluat isomman rattikelkan, jolla voi ajaa useampi henkilö kerrallaan, STIGA King Size on loistava valinta!


Hamax Snow Trike Sno Blade Rattikelkka

Hamax Snow Trike Sno Blade Rattikelkka

Katso hinta täältä:

Tämä on ainoa ei-STIGA-rattikelkka. He eivät kutsu sitä snowraceriksi, mutta sitä voisi kuvailla “snowracer”-kopioksi norjalaiselta Hamax-merkiltä. Olemme kuitenkin vaikuttuneita laadusta, ja Hamax Sno Blade on itse asiassa edullinen ja toimiva ohjauspyörällä varustettu kelkka.

Hamax Sno Blade -kelkan ainutlaatuinen ominaisuus on se, että sitä voidaan ajaa taaksepäin kelkan rakenteen ansiosta. Sitä on myös erittäin helppo ohjata, ja jos haluat leikkiä, voit yrittää kääntää sitä rinteessä. Tämä kannattaa kuitenkin tehdä vain, jos se ei ole liian jyrkkä ja jos sinulla on kypärä päässäsi.

Kaiken kaikkiaan Hamax Sno Blade on tukeva ja kestävä kelkka, jossa on vankka teräsrunko. Siinä on hyvä jalkajarru ja mukava ja helposti ohjattava ohjauspyörä.

Toinen ainutlaatuinen piirre on, että koko kelkassa on turvajousi, jonka ansiosta se kääntyy ja pysähtyy, jos putoat liikkeessä. Näin säästyt siltä, että sinun ei tarvitse laskeutua alas ja hakea sitä, ja lisäksi vähennät riskiä siitä, että irtoava kelkka osuu johonkin muuhun.

Hamax Snow Trike Sno Blade on 1,25 m pitkä ja kestää yli 70 kg:n painon. Se on kohtuullisen kokoinen rattikelkka, ja se sopii erinomaisesti noin 8-vuotiaille lapsille.

Itse asiassa meidän on käytettävä tätä tilaisuutta hyväksenne ja suositeltava Hamax Sno Bladea. Siinä on loistava ohjauskyky, ja kun otetaan huomioon sen hinta, tämä on yksi edullisimmista malleista. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, erityisesti niille, jotka haluavat kokeilla jotain uutta ja ainutlaatuista, tätä tuotetta ei ole vielä monilla täällä Suomessa!


Minkä ikäisestä lähtien rattikelkka on sopiva?

Maalaisjärjellä varustettuna noin 5-vuotiaat lapset voivat ajaa rattikelkalla. Heidän pitäisi sitten laskea kohtalaisen suurilla ja jyrkillä rinteillä, joilla he eivät ole vaarassa nousta liian nopeaan vauhtiin tai törmätä mihinkään. Monia rattikelkkoja suositellaan kuitenkin 7-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Yksi syy siihen, miksi pienten lasten voi olla vaikea käyttää rattikelkkoja, on se, että ne ovat melko painavia ja niiden vetäminen mäkeä ylös voi olla hankalaa. Jos olet aikuinen ja autat, jopa pienet lapset voivat kokeilla laskea sopivan kokoisessa mäessä.

Rattikelkka voi saavuttaa melko korkeista nopeuksia, ja jarruttaminen tai kääntyminen voi olla vaikeaa, kun vauhti on todella kovaa. Siksi on hyvä olla mukana vanhempana ja tehdä päätöksiä siitä, mitkä rinteet ovat sopivia.

Isommat lapset voivat mennä mielellään yksin, mutta on suositeltavaa seurata, minne he menevät. Jos lapset rakentavat suuria hyppyreitä tai laskevat sopimattomia rinteitä, on olemassa loukkaantumisvaara.

Kaikille lapsille suositellaan myös kypärän käyttöä kun he laskevat rattikelkalla.


Täältä voit lukea lisää artikkeleita talven leikkivälineistä!