Parhaat pelastusliivit lapsille 2024: Pelastusliivit, kelluntaliivit ja uimaliivit

Yhdessä uiminen tai vaikka kalastusreissulle lähteminen perheen kanssa ovat aktiviteetteja, jotka voivat olla erinomaisen hauskoja ja antaa lisäarvoa kesälle. Mutta kun on kyse veden äärellä ja sen päällä olemisesta on tietenkin äärimmäisen tärkeää ajatella turvallisuutta. Tässä tarkastelemme parhaita lasten pelastusliivejä!

Lapsi, jolla on aurinkolasit ja keltainen pelastusliivi

Mikä lasten pelastusliivi on testien paras?

Lapsille paras pelastusliivi on käytännöllinen ja hyvin suunniteltu Baltic Pelastusliivi Split Front. Saatavilla koissa 3-15 kg ja 15-30 kg. Oikein hyvä pelastusliivi, luotettavalta merkiltä!

Yksi suosituimmista vaihtoehdoista isommille lapsille ja nuorille on Baltic Pelastusliivi Genua. Äärimmäisen mukava istuvuus, hieno muotoilu ja erittäin luotettava pelastusliivi junioreille. Saatavilla koissa 24-40 kg ja ylöspäin.

Lopuksi meidän on myös mainittava Helly Hansen Safe+ Pelastusliivit. Ne ovat erinomaisen hyviä ja kansainvälisesti tunnettuja turvallisesta suunnittelustaan. Saatavilla kolmessa koossa, jotka ulottuvat 5 kg minimi- aina 35 kg maksimipainoon.

Jos haluat uimaliivin, jota lapsi voi pitää leikkiessänne vedessä ja harjoitellessanne uimista, suosittelemme Swimpy Uimaliivejä.

Lapsilla tulee olla pelastusliivit veneillessä, mutta myös muiden vesiaktiviteettien aikana, kuten stand up paddle -lautaillessa, ilmapatjoilla tai puhallettavilla veneillä kelluessaan!

Katso myös vinkit tyttöjen uimapuvuista ja poikien uimahousuista!

Osto-opas ja arvostelut 11 lasten pelastusliivistä

Useita sinisiä pelastusliivejä lapsille, jotka roikkuvat ulkona.

On äärimmäisen keskeistä varmistaa, ettei kukaan loukkaannu tai joudu vaaralliseen tilanteeseen ja että käytössä on asianmukaiset varusteet. Yksi kaikkein parhaimmista työkaluista riskien välttämiseksi on pelastusliivit. Tässä artikkelissa on siksi opas, joka kattaa kaikki markkinoiden parhaat pelastusliivit, ja jossa vertailemme kunkin tuotteen hyviä ja huonoja puolia.

Pelastusliivien ollessa kyseessä, on olemassa monia eri vaihtoehtoja, joista valita. Koska se on niin tärkeä osa vesiaktiviteettien turvallisuusvarustusta, on myös olemassa monia eri yrityksiä, jotka valmistavat omia pelastusliivimallejaan.

Pelastusliivit voidaan jakaa suurpiirteittäin kolmeen eri tyyppiin:

 • Pelastusliivit – kääntävät kehon oikein niin, että pää tulee vedenpinnan yläpuolelle
 • Kelluntaliivit – sisältää kaikki standardimalliset kelluntaliivit kaikenikäisille
 • Uimaliivit – erityisesti suunniteltu leikkiin ja uimisen opetteluun, ei hengenpelastustarvikkeeksi

Lasten pelastusliiveissä on eroa monissa eri tekijöissä. Eri mallit on esimerkiksi suunniteltu eri painoille ja näiden suositusten seuraaminen on äärettömän tärkeää varmistaakseen että käyttö on turvallista.

Myös sellaiset asiat, kuin väri ja istuvuus, voivat tietenkin myös vaihdella. Monet suosivat pelastusliivejä vahvoissa neonväreissä, jotka muistuttavat huomioliivejä.

Lisäksi pelastusliivejä on saatavilla monissa eri hintaluokissa. Alla olevassa oppaassa nostamme siksi esiin joitain markkinoiden kaikkein suosituimmista malleista ja yritämme tutkia niiden eri ominaisuuksia tarkemmin. Näin toivomme että onnistuisit löytämään pelastusliivin, joka sopii lapsellesi kaikkein parhaiten.

Katso myös ehdotuksia uimapaidoista, joissa lapset voivat uida ja joista he saavat aurinkosuojaa!

Baltic Pro Sailor Pelastusliivi

Baltic Pro Sailor Pelastusliivi

Katso hinta:

 • Lapsille, jotka painavat: 3-40 kg
 • Saatavilla väreissä: Oranssi
 • Sopii: Veneilyyn ja uimiseen

Tässä pelastusliivimallissa on valittu asettaa suuri paino turvallisuuteen. Siinä on suuri määrä erilaisia turvallisuustekijöitä, joiden ansiosta pelastusliivi istuu lapsellasi vakaasti ja varmasti. Monien kiinnitysten ja remmien ansiosta pelastusliivi istuu tukevasti ja sen lisäksi että se on siten turvallisempi, on se tietenkin sen myötä myös mukavampi pitää.

Tämä pelastusliivi on tietenkin ensisijaisesti ajateltu käytettäväksi erilaisten venereissujen aikana. Sitä voi kuitenkin aivan yhtä hyvin käyttää myös silloin, kun lapsi on opettelemassa uimaan tai ylimääräisenä turvallisuustekijänä rannalla.

Pelastusliivi on saatavilla klassisessa oranssissa värissä, jonka useimmat meistä yhdistävät nimenomaan pelastusliiveihin, ja joka on helppo havaita pitkänkin matkan päästä. Se on saatavilla kolmessa eri koossa väliltä 3-40 kg. Täten se sopii aivan pienimmistä lapsista aina hieman isommille.

Katsoessamme hintaa, huomaamme tämän mallin sijoittuvan jonnekin hintahaitarin keskivaiheille. Monet muut pelastusliivimallit ovat saman hintaluokan kieppeillä ja tätä istuvuuden ja turvallisuuden suhteen läpimietittyä muotoilua ajatellen tämä on mielestämme erittäin hintansa arvoinen vaihtoehto.


Baltic Pelastusliivi Split Front

Baltic Pelastusliivi Split Front

Katso hinta:

 • Lapsille, jotka painavat: 3-30 kg
 • Saatavilla väreissä: Oranssi, Neonkeltainen, Pinkki
 • Sopii: Veneilyyn ja uimiseen

Tämä toinen malli samalta valmistajalta, jossa on asetettu iso fokus siihen, että istuvuus olisi täydellinen. Tämän saavuttamiseksi tämä pelastusliivi on muotoiltu kaksiosaiseksi. Tämän myötä siinä on suurempi liikkuvuusvara keskellä. Pelastusliivistä tulee toisin sanoen paljon mukavampi lapsellesi ja se tulee myös istumaan paremmin.

Kaksiosaisen muotoilun myötä tämä malli on erityisen sopiva uintiin ja uimisen opetteluun. Perinteisessä pelastusliivissä voi olla jäykkää ja vaikeaa liikkua kunnolla, mutta tässä mallissa lapsesi pystyy paljon helpommin esimerkiksi harjoittelemaan uimista.

Toinen etu tässä mallissa on se, että se on saatavilla kolmessa eri värissä. Klassisen oranssin lisäksi se on saatavilla väreissä neonkeltainen ja pinkki. Nämä ovat tietenkin edelleen värejä, jotka näkyvät pitkälle, mutta antavat sinulle ja lapsellesi hieman enemmän valinnanvaraa.

Jos katsomme hintaa, myös tämä malli sijoittuu hintahaitarin keskivaiheille ja mielestämme se on ehdottomasti hintansa arvoinen. Tämä on liivi, jota suosittelemme erityisesti mikäli etsit pelastusliiviä uimatreenikäyttöön, tai jos vaan haluat mallin, jossa lapsellasi on suurempi liikkumisvara.


Baltic Bambi Supersoft Pelastusliivi

Baltic Bambi Supersoft Pelastusliivi

Katso hinta:

 • Lapsille, jotka painavat: 3-12 kg
 • Saatavilla väreissä: Neonkeltainen ja pinkki
 • Sopii: Vesitreeniin, veneilyyn

Tämä pelastusliivimalli on sovitettu ja suunniteltu olemaan kaikkein pienempien lasten päällä ekstramukava. Se on valmistettu sopivaksi 3-12 -kiloisille lapsille ja siksi se ei mukaile muista pelastusliiveistä tuttua klassista muotoilua.

Se on pidempi ja kapeampi kuin monet muut mallit. Sitä paitsi se on ekstrapehmeä, jottei lapsesi herkkä iho vahingoittuisi liivistä. Siinä on esimerkiksi erilaisia fleecevuoria jotka on suunniteltu suojaamaan lastasi hankauksilta ja muilta epämukavuuksilta.

Eräs mainitsemisen arvoinen asia tässä mallissa on se, että se on saatavilla vain väreissä neonkeltainen ja pinkki. Monien mielestä voi olla erikoista ettei sitä ole saatavilla klassisessa oranssissa värissä. Meidän mielestämme tällä ei kuitenkaan ole kovin suurta väliä, koska pinkki ja neonkeltainen ovat myös erottuvia värejä ja tullaan huomaamaan pidemmältäkin.

Hintaluokassaan tämä malli sijoittuu myös yleisen pelastusliivihintahaitarin keskivaiheille, mutta ehkä aivan pienemmille suunnattujen pelastusliivien joukossa hieman keskivertoa korkeammalle. Ajatellen hyvin suunniteltua muotoilua ja erilaisten pienille lapsille hyvän istuvuuden ja mukavuuden takaavien tekijöiden ansiosta se on meistä hintansa arvoinen.

Joten jos haluat mallin, joka on suunniteltu sopimaan lapselle tämän ensimmäisten vuosien aikana ilman hankaamista tai epämukavuutta, on Bambi Supersoft Baltic-merkiltä ehdottomasti suosittelemamme.


Baltic Kelluntaliivi Genua

Baltic Kelluntaliivi Genua

Katso hinta:

 • Lapsille, jotka painavat: 25-70kg
 • Saatavilla väreissä: Neonkeltainen/Musta, Pinkki/Valkoinen, Sininen/Valkoinen, Sininen/Musta
 • Sopii: Veneilyyn, uintiin

Genua-liivi Balticilta on kelluntaliivi hieman isommille lapsille, ja jossa kokoja löytyy myös kevyemmille aikuisille. Tämän myötä se voi olla hyvä vaihtoehto koko perheelle. Se on saatavilla monissa eri väreissä ja koissa, mutta on ehkä huomion arvoista mainita, ettei kaikkia värejä ole saatavilla kaikissa koissa.

Yksi ehdottomasti suurimmista hyödyissä tässä mallissa ja se, mikä tekee tästä pelastusliivistä muista liiveistä erottuvan, on se, että se koostuu 8 eri kelluntaosasta. Tämä antaa kelluntaliiville aivan erilaisen joustavuuden ja liikkuvuuden ja voit vanhempana tuntea olosi turvalliseksi, kun lapsellasi on liivi, joka istuu hyvin.

Se on myös hieman monia muita malleja lyhyempi, mitä monet arvostavat, koska myös se voi parantaa istuvuutta. Liivin joustavuus ja kätevyys saa aikaan sen, että sitä voi hyvin käyttää uidessa ja että se sopii muuhunkin, kuin vain veneilyn turvallisuustekijäksi.

Asia, joita jotkut pitävät liivissä huonona puolena on tosin se, ettei tässä mallissa ole haararemmiä, eli sitä remmiä, joka yleensä vedetään jalkojen välistä, jotta liivi istuisi paremmin vedessä eikä liukuisi kaulaa kohti. Vaikka siinä onkin mahdollisuus kiinnittää tällainen, remmi ei sisälly kauppaan liivin ostaessasi. Monet tuntevat olonsa turvallisemmaksi haararemmin kanssa ja siksi sen puutetta pidetään huonona puolena.

Muuten tämän mallin kehityksessä on kuitenkin ajateltu kunnolla monia muita asioita toiminnallisen ja turvallisen kelluntaliivin luomiseksi. Tässä mallissa on muun muassa vetoketjutasku, jossa voit pitää esineitä, jotka haluat pitää mukanasi vesillä. Näin tämä Balticin kelluntaliivi avaa kuitenkin mahdollisuuden mukavaan ja kätevämpään matkantekoon järvellä tai merellä.

Hinnan suhteen tämä malli on hintahaitarin keskivaiheilla. Mikäli haluat pelastusliivin, joka sopii hieman isommille lapsille, jossa on oikein hyvä istuvuus ja käteviä toiminnallisia ominaisuuksia, on tämä malli, jonka katsomme hintansa arvoiseksi ja jota voimme suositella. Mutta jos sinulle on tärkeää, että ostamassasi mallissa on haararemmi, voi olla kätevämpää ostaa jokin muu malli.


Baltic Kelluntaliivi Dinghy Pro

Baltic Kelluntaliivi Dinghy Pro

Katso hinta:

 • Lapsille, jotka painavat: 25-50 kg
 • Saatavilla väreissä: Musta/harmaa, Punainen/musta, Pinkki/valkoinen, Sininen/Punainen/Valkoinen
 • Sopii: Purjehdukseen, melontaan

Jos lapsesi harrastaa jonkin tyyppistä vesiurheilua, kuten purjehdusta tai melontaa, voi tämä liivi ehdottomasti olla sellainen vaihtoehto, jota teidän kannattaa harkita.

Tämä malli on valmistettu pehmeämmästä materiaalista kuin suurin osa muista pelastusliiveistä, ja se sopii siksi erityisen hyvin aktiviteetteihin, jotka vaativat paljon liikettä. Sitä käyttävät ammattilaisurheilijat ympäri maailman ja se on siksi erinomaisen hyvä vaihtoehto.

Vaikka malli on suunniteltu sopimaan kätevästi käytettäväksi maalla ja veneessä, sen ominaisuudet eivät petä silloinkaan, jos lapsi joutuu veteen. Istuvuus on hyvä, ja sen myötä on helppo nousta takaisin veneeseen. Malli on saatavilla kahdessa eri koossa, jotka puolestaan ovat saatavilla monissa eri väreissä.

Huonona puolena voidaan nostaa esiin se, että saatavilla olevat värit ovat suhteellisen huomiota herättämättömät verrattuna moniin muihin markkinoilta saataviin vaihtoehtoihin. Tämä ei ole turvallisuusnäkökulmasta varsin hyvä asia, koska tällöin on vaikeampi havaita veden varassa oleva lapsi, joka ei pääse itse vedestä pois.

Siksi tämä onkin malli, joka sopii parhaiten käytettäväksi järjestetyissä tapahtumissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä, mutta hieman heikompi vaihtoehto pidempien merellisten tai järvellä tehtävien venereissujen tullessa kyseeseen.

Hinnan suhteen tämä liivi on hieman kalliimman puoleinen verrattuna niihin malleihin, jotka sijoittuvat hintahaitarin keskivaiheille. Vaikkei kyseessä olekaan järjettömän suuret erot, voivat nämä rahat olla turha tuhlata, mikäli lapsi ei tarvitse näin urheilullista liiviä.

Mutta jos haluat kelluntaliivit, jotka toimivat hyvin urheilumaailmassa, on tämä Baltic-valmistajan kelluntaliivimalli ehdottomasti hyväksi testattu ja hintansa arvoinen vaihtoehto.


Helly Hansen Safe+ Pelastusliivit Lapsille

Helly Hansen Safe+ Pelastusliivit Lapsille

Katso hinta:

 • Lapsille, jotka painavat: 5-35 kg
 • Saatavilla väreissä: Oranssi
 • Sopii: Veneilyyn

Helly Hansen on kehittänyt sarjan pelastusliivejä kolmessa eri koossa 5-35 kg välillä. Nämä ovat siis liivejä, jotka on sovitettu hieman pienempien lapsien mukaan. Liivit on valmistettu siinä klassisen oranssissa värissä, jonka usein yhdistämme pelastusliiveihin ja maksimaalisen näkyvyyden saavuttamiseksi niin vedessä kuin sen päälläkin.

Liivit kulkevat seuraavien nimien alla:

 • Baby Safe+ Life Jacket – 5-15 kg
 • Kid Safe+ Life Jacket – 10-25 kg
 • Jr Safe+ Life Jacket – 20-35 kg

Koska malli on kehitetty hieman pienemmille lapsille, joilla ei välttämättä ole kovin paljon kokemusta vedestä, siinä on otettu huomioon monia asioita monelta kantilta. Pelastusliivissä on asymmetrinen muotoilu, jonka myötä lapsi voi helposti kääntää kasvot pintaa kohti ja hengittää. Riski sille, että lapsi joutuu veteen kellumaan mahalleen kasvot alaspäin ovat siis pienemmät, mikä on tietenkin sinulle vanhempana turvallisuutta tukeva tekijä.

Tämä ominaisuus tekee tosi liivistä hieman epäkäytännöllisen, kun on kyse vedessä polskimisesta ja uimisesta. Se sopii siksi parhaiten turvallisuustekijäksi erityyppisillä veneilyreissuilla ja veden ääressä vietettävää aikaa varten. Pelastusliivi on myös varustettu kaksinkertaisilla haararemmeillä takaamaan parempaa istuvuutta ja lisäämään turvallisuutta.

Hintaluokassaan tämä on kalliimpi vaihtoehto ja yksi kaikkein kalliimpia malleja, joita tämä opas vertailee. Ajatellen mallissa huomioon otettuja ylimääräisiä turvallisuustekijöitä kaikkein pienimmille lapsille ja sen ainutlaatuinen asymmetrinen muotoilu emme kuitenkaan näe hintaa kohtuuttomana.

Jos haluat pelastusliivin erittäin korkein turvallisuusvaatimuksin pienemmille lapsille voit siksi tarkastella tätä mallia tarkemmin. Mutta jos haluat liivin, jossa onnistuu niin vesileikit kuin uimisen harjoittelu yhdessä lapsesi kanssa, markkinoilta löytyy parempiakin vaihtoehtoja.


Swimpy Uimaliivi

Swimpy Uimaliivi

Katso hinta:

 • Lapsille, jotka painavat: 11-30 kg
 • Saatavilla väreissä: Keltainen ja eri kuvioin
 • Sopii: Uintiin ja uimisen harjoitteluun

Tämä on hieman yksinkertaisempi uimaliivi, joka on suunniteltu pienimmille lapsille uimisen harjoitteluun ja polskimiseen. Sitä ei siis tule tarkastella parhaimpana kun on esimerkiksi kyse turvallisuudesta veneilyssä, vaan ensisijaisesti käytettäväksi rannalla, vanhempien läsnä ollessa.

Muotoilu on yksinkertainen, vetoketjulla ja yhdellä haararemmillä. Yksi hauskimmista asioista tässä uimaliivissä on se, että se on saatavilla erilaisissa hauskoissa kuoseissa, joita lapsesi voi arvostaa. Kuosien joukossa on muun muassa Peppi ja Nalle.

Koska liivi on ajateltu käytettäväksi polskimiseen ja uimisen harjoitteluun kesäaikaan on myös positiivista, että tässä mallissa on aika hyvä UV-säteilysuoja. Aurinkosuojakertoimella 80+ voit tuntea olosi suhteellisen turvalliseksi siinä, että se suojaa auringon säteiltä ja palamiselta.

Kuten sanottu, kyseessä on hieman yksinkertaisempi malli, jota ei ole ensisijaisesti tarkoitettu käytettäväksi turvallisuusvarusteena, vaan ennemmin työkaluna uimista harjoitellessa. Tämä on huomattavissa myös hinnassa, joka on kaikkein edullisimpia tässä oppaassa vertailluista liiveistä. Jos haluat lapsellesi liiviin käytettäväksi rannalla tänä kesänä, on tämä siksi hyvä hintansa arvoinen vaihtoehto, jota voimme suositella.


VidaXL Pelastusliivi Lapsille

Katso hinta:

 • Lapsille, jotka painavat: 10-30 kg
 • Saatavilla väreissä: Oranssi
 • Sopii: Käytettäviksi suojaisissa vesissä

Tämä on aika klassinen pelastusliivi merkiltä VidaXL. Se on saatavilla kahdessa eri koossa, jotka yhdessä kattavat painot väliltä 10-30 kg. Toisin sanoen tämä on vaihtoehto hieman pienemmille lapsille, jotka tarvitsevat pelastusliiviä.

Kelluntakapasiteetti ja turvallisuus tässä liivissä on sillä tasolla, että sitä tulee ensisijaisesti käyttää suojaisilla alueilla, kuten järvissä ja pienemmissä vesissä. Oikein vaikeissa olosuhteissa, kuten korkeissa aalloissa tai voimakkaissa virtauksissa ei ole taattua, että tämä malli pärjää kovin pitkälle. Mutta suurimmalle osalle tämä on hyvä vaihtoehto, joka riittää hyvin veneilyreissulle tai lasten pulikoimisen ja uinnin tueksi.

Kyseessä on sanotusti aika klassinen malli. Tämäntyyppistä pelastusliiviä voidaan pitää hieman epäkäytännöllisenä. Vaikka se suojaakin hyvin ja siinä on korkeat turvallisuustekijät, on varmasti vaihtoehtoja, jotka ovat käytännöllisempiä ja kätevämpiä jos lapsesi juoksentelevat paljon ympäriinsä paljon tai haluavat olla liikkuvaisia vedessä. Tässä mallissa on esimerkiksi aika korkea kaulus, joka voi olla tiellä.

Jos katsomme hintaa, huomaamme nopeasti että tämä malli, kuten moni muukin, sijoittuu hintahaitarin keskivaiheille. Jos etsit klassista pelastusliiviä ilman ylimääräisiä ominaisuuksia, tämä voi ehdottomasti olla hintansa arvoinen vaihtoehto. Jos haluat jotain hieman kätevämpää ja käytännöllisempää, muilta valmistajilta löytyy myös vaatimuksiisi sopivia vaihtoehtoja samankaltaisin hinnoin.


Minkälaisia pelastusliivejä on olemassa?

Kuten olet saattanut huomata, on olemassa erilaisia pelastusliivien malleja ja tyyppejä, jotka on sovitettu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Ensinnäkin on olemassa klassisempi pelastusliivi, joka saattoi ehkä olla hieman suositumpi muutama vuosi sitten.

Tämä on yleensä oranssi tai keltainen, ja siinä on iso kaulus, vyötärökiristys ja haararemmi. Usein se koostuu yhdestä tai harvasta kelluntapalasta ja liikkuvuus sellaisessa voi olla jokseenkin rajoittunutta. Mutta se tarjoaa suurimmaksi osin aika suuren turvan niin lapsille kuin aikuisillekin.

Tämä malli on saanut antaa enemmän ja enemmän tilaa viime vuosina sellaisille malleille, jotka ovat liikkumiselle sallivampia ja joissa on helpompi juoksennella ympäriinsä. Uudemmat mallit ovat yksinkertaisesti usein hieman mukavampia. Tämä saavutetaan hieman eri tavoin. Joskus ratkaisu on ollut vain poistaa se iso kelluntajärjestelmä niskan takaa, joka klassisessa mallissa usein on.

Joskus pelastusliivit on jaettu useisiin kelluntapaloihin, jonka myötä liivi ei ole yhtä jäykkä ja siinä on siten helpompi liikkua. Joissain tapauksissa on myös hyödynnetty joustavampaa ja vähemmän jäykkää kelluntamateriaalia liivissä.

Lopuksi, tänä päivänä on olemassa myös niin kutsuttuja uimaliivejä. Näitä ei ole suunniteltu toimimaan turvana veneilyreissuilla tai pelastamaan hukkumiselta. Sen sijaan ne ovat apu lapselle, jotta hän tuntisi olonsa turvallisemmaksi vedessä polkiessaan, tai apuvälineeksi lapsen opetellessa uimaan. Niissä on usein suhteellisen joustava muotoilu, jonka ansiosta lapsi voi helposti juosta ja leikkiä liivissä.

Mikä ero on pelastusliivillä ja kelluntaliivillä?

Pelastusliivi on suunniteltu niin, että liiviä pitävä ihminen kääntyisi oikein päin tämän joutuessa veden varaan. Täten keho kääntyy kasvot veden pinnan yläpuolelle riippumatta siitä, miten tiput veteen, myös vaikka olisit tajuttomana putoamisen hetkellä.

Mikä ero on uimaliivillä ja kelluntaliivillä?

Kuten olemme yllä maininneet, uimaliivi on ensisijaisesti tarkoitettu polskimiseen ja uimisen harjoitteluun. Sitä voidaan ajatella uimakellukkeiden edistyneenä mallina ja sitä tulee käyttää lapsen harjoitellessa uimista tai jotta lapsella olisi turvallisempi olo vedessä. Uimaliivi ei täten takaa hukkumisen estämistä eikä lapselle puettu uimaliivi tarkoita, että häntä voi jättää valvomatta.

Kelluntaliivi sen sijaan on kehitetty ehkäisemään hukkumista, myös uimataidottomille yksilöille syvissä vesissä. Kelluntaliiviä voidaan toki myös käyttää, jotta lapsella olisi turvallisempi olo esimerkiksi polskiessaan tai uimista harjoitellessaan. Liikkuvuus on kuitenkin yleensä rajoitetumpaa, ja ne ovat harvoin yhtä mukavia kuin uimaliivit.

Mitä tulee ajatella lapselle pelastusliivejä hankkiessaan?

Ensinnäkin sinun tulee selvittää mikä ylläolevista malleista on etsimäsi. Näin on helpompaa löytää juuri sellainen malli, joka sopii juuri sinulle ja lapsellesi. Vääränlaisen liivin valinta voi johtaa esimerkiksi siihen, ettei lapsella ole sitä turvaa ja hukkumissuojaa, jonka luulet hänellä olevan. Siksi ensimmäinen askel on ymmärtää erilaisten liivien ominaisuudet.

Toinen tärkeä huomioon otettava asia lapsellesi pelastusliiviä ostaessasi on valita suositelluiden painojen mukainen malli. Sen, ettei tule ostaa vain 20 kg kantavaa pelastusliiviä lapselle, joka painaa 30 kg, ymmärtänevät suurin osa, koska sellaisessa liivissä ei ole tarpeeksi voimaa pitää lapsesi kelluvana.

Sama pätee kuitenkin myös toiseen suuntaan. Liian suuren pelastusliivin ostaminen lapselle voi nimittäin myös olla vaarallista. Liian iso pelastusliivi ei tule istumaan hyvin lapsella. On olemassa riski, että lapsi liukuu ulos liivistä, tai ettei hän voi kontrolloida asentoaan vedessä ja hänelle tulee esimerkiksi hankaluuksia pitää päänsä veden pinnan yläpuolella.

Lopuksi sinun tulee myös huomioida, että liivin pitää olla lapsellesi mukava, etenkin jos olette lähdössä hieman pidemmälle reissulle. Pelastusliivi, joka poistetaan hetkeksikään siksi, että se on liian lämmin tai epämukava, voi myös olla vaaratekijä. Ajattele sitä, että lasten iho on erityisen herkkä. Siksi on erityisen tärkeää valita liivi, joka istuu hyvin ja joka on tehty hellävaraisesta materiaalista.

Toivomme, että nämä vinkit yhdessä yllä olevan oppaan kanssa ovat sinulle iso apu, kun yrität etsiä lapsellesi juuri oikeaa pelastusliiviä. Muista laittaa turvallisuus ensimmäiseksi ja tarkastella useita eri vaihtoehtoja ennen päätöksesi tekemistä!

Tästä löydät enemmän artikkeleita lapsiturvallisuudesta!