Parhaat sivuvaunusängyt 2024: Sivusänky vauvalle

Viesti sisältää mainontaa mainoslinkkien kautta.

Sivuvaunusängyt, tai sivusängyt, joksi niitä myöskin kutsutaan, voivat olla oikein hyvä vaihtoehto, jos haluaa nukkua yönsä lähellä lastaan, ilman että lapsen tarvitsee nukkua samassa sängyssä. Tämä tekee tästä sängystä fantastisen vaihtoehdon vanhemmille, joilla on hyvin pieniä lapsia. Tässä artikkelissa vinkkaamme muutamista parhaista markkinoidensivuvaunusängyistä.

Äiti laittaa vauvan sivuvaunusinkkiin

Mikä sivuvaunusänky on testien paras?

Testien paras sivuvaunusänky on Maxi-Cosi Iora. Se on hyvin käytännöllinen ja sen voi myös ottaa mukaan matkoille! Uskomattoman käytännöllinen, kaunis ja hyvin suunniteltu sänky.

Maxi-Cosi Iora bedside Sleeper

Toinen klassinen vaihtoehto on Troll Oslo Bedside Crib. Ajaton suunnittelu, hieno muotoilu ja hyvä toiminnallisuus!

Troll Oslo Bedside Crib

Mikäli etsit edullisempaa vaihtoehtoa, kannattaa sinun tutustua Moweo Bedside Crib ja JLY Bedside Crib -sänkyihin. Kaksi hintansa arvoista sivuvaunusänkyä, mutta aivan erityylisiä!

Moweo Bedside Crib

JLY Future Bedside Crib

Lisää vauvojen sängynpuoleisia pinnasänkyjä löydät alempaa artikkelista!

Katso myös vinkit vauvojen tyynyistä!

Mikä on sivuvaunusänky?

Kuten nimestä saattaakin arvailla, on sivuvaunusänky pienille lapsille tarkoitettu sänky, joka on ajatus sijoittaa sängyn viereen, aivan sen reunalle. Joissain malleissa on avoin puoli ilman laitaa aikuisten sänkyä vasten. Tämä on sen mallinen sänky, jonka monet vanhemmat hankkivat aivan aluksi, kun vauva tarvitsee äitiä usein lähelleen.

Suurimmassa osassa malleja on pyörät, minkä ansiosta ne ovat nopeasti ja helposti siirrettävissä. Sivuvaunusängyissä on monia etuja, joista yksi on se, että lapsi on öisin lähelläsi. Näin voit joskus lohduttaa lasta, syöttää hänelle velliä, tai nostaa hänet nousematta itse sängystä.

Sivuvaunusänky voi siis sallia sinulle vanhempana mukavampia öitä hieman runsaammilla yöunilla.

Arvostelut 10 erilaisesta sivuvaunu- ja sivusängystä

Kun on kyse sivuvaunusängyistä ja sivusängyistä, on markkinoilla paljon erilaisia malleja ja vaihtoehtoja saatavilla. Joissain malleissa on avoin puoli sänkyä vasten, toisissa ei. Niitä on saatavilla eri malleissa ja eri kokoisina sekä vaihtelevissa hintaluokissa.

Vanhempana voi olla vaikea tietää mikä malli kannattaa valita. Alla olevassa oppaassa vertailemme siksi useita erilaisia suosittuja malleja ja tarkastelemme useita erilaisia ominaisuuksia, jotta voi muodostaa oman käsityksesi siitä, mikä mielestäsi on paras.

Maxi-Cosi Iora bedside Sleeper (Sivuvaunusänky & Matkasänky)

Maxi-Cosi Iora bedside Sleeper

Katso hinta:

Monista muista tässä oppaassa esittelemistämme malleista poiketen tämä sivuvaunusänky ei ole valmistettu ainoastaan puusta. Se on tehty ulkoisesti pääasiallisesti kankaasta ja näyttää hieman kankaiselta vauvan kantokopalta. Toisin sanoen tämän muotoilu on hieman erilainen.

Toinen tämän sivuvaunusängyn muista malleista erottava tekijä on sen erinomainen soveltuvuus matkasänkynä käytettäväksi.

Vaikka tämä ei ehkä ole kaikkein perinteisin muotoilu vauvojen sänkyjen parissa, saa kankainen muotoilu luultavasti lapsen tuntemaan itsensä turvallisemmaksi eri tavalla kuin kovasta puusta valmistetuissa malleissa.

Mallissa on kätevä avattava laita toisella pitkällä puolella, jonka avaamalla voit helposti nostaa lapsesi yön aikana, tai vain lisätä läheisyyden tuntua. Laita ei avaudu aivan alas asti, ja siten sängyssä on aina jonkinlainen laita lapsesi turvaksi. Tämän sivuvaunusängyn voi nostaa tai laskea 5 eri asentoon vanhempien sängyn korkeuden mukaan.

Jos haluat kätevän sivuvaunusängyn ja olet usein matkoilla, voi tämä malli olla juuri sitä mitä etsit. Se on nimittäin helposti pakattavissa ja mukaan otettavissa sängyn mukana tulevassa pienessä laukussa. Tämä on mahdollisuus, jota monet muut mallit eivät tarjoa.

Toinen suuri etu tässä mallissa on pieni säilytyshylly, joka löytyy lapsen sängyn pohjan alta. Tällä hyllyllä voit säilyttää kaikkea pehmoleluista tuttipulloihin, kaikki jotta yönne sujuisivat mahdollisimman mukavasti.

Ajatellen sitä, että tämä malli eroaa muista malleista huomattavasti ja tarjoaa useita fiksuja ja käytännöllisiä toimintoja on jokseenkin yllättävää, että se on hintaluokassaan kuitenkin keskivaiheen paikkeilla. Tällä voi tietenkin olla tekemistä myös materiaalivalinnan kanssa, puusta valmistettu sänky voi olla kätevämpi kuin kankainen, kuten tämä, jos tapahtuisi onnettomuus.

Joka tapauksessa tämä on hyvä vaihtoehto, jossa on monia fiksuja toimintoja ja joka on sitä paitsi saatavilla hyvään hintaan. Jos voit ajatella hankkivasi kankaisen sivuvaunusängyn, ehdotamme sinun tarkastelevan tätä mallia tarkemmin.


Troll Oslo Bedside Crib

Troll Oslo Bedside Crib

Katso hinta:

Tämä sivuvaunusänky muistuttaa ulkomuodoltaan hieman klassista pinnasänkyä. Tämän tyyppisillä laidoilla voit olla huolehtimatta siitä, etteikö lapsesi pysyisi sivusängyssään. Tässä mallissa on monia käteviä toimintoja, jotka tekevät siitä sekä helpon että turvallisen käyttää. Muotoilu on vaalean harmaa ja oikeastaan aika tyylikäs ja se sulautuu varmasti hyvin useimpiin makuuhuoneisiin.

Jos puhumme kätevistä toiminnoista, on tässä mallissa niitä useita, kuten sanottu. Muun muassa pohjan korkeus on säädettävissä kymmeneen eri asentoon. Täten voit sovittaa sivusängyn oman sänkysi mukaan niin, että sinä ja vauvasi nukutte samassa tasossa.

Vaikka sängyn laidat tai pinnat kiertävät koko sängyn, voi laidan sivuvaunusängyn toiselta pitkältä sivulta laskea noin puoliväliin. Näin ollen voit helposti laskea laidan ja nostaa lapsesi sängystä tämän herätessä yöllä, ilman että sinun tarvitsee huolehtia lapsen putoamisesta sivusängyn ja sängyn väliin, joka voi olla riskinä sellaisissa sivusängyissä, joissa ei ole laitaa.

Tässä sivuvaunusängyssä on myös pyörät, joten sitä voi siirrellä huoneessa sille puolelle sänkyä, jolle sen haluat, ja sen voi myös siirtää päivän ajaksi sivuun.

Toinen suuri etu tässä mallissa on se, että sen tuotantoketjussa on mietitty kestävyyttä paljon. Esimerkiksi sellaiset asiat, kuten liima ja maaliväri, on tuotettu Ruotsissa. Tehtaissa käytetään myös tuotantoylijäämää tehtaiden lämmitykseen, jottei puutavaraa menisi yhtään hukkaan.

Jos katsomme hintaa, näemme että tämä malli asettautuu hintahaitarin keskivaiheille verrattuna muihin markkinoiden suosittuihin malleihin. On paljon malleja, jotka ovat hieman edullisia, mutta samaan aikaan on myös sellaisia, jotka ovat huomattavasti kalliimpia.

Se, onko tämä malli hintansa arvoinen tai ei, riippuu tietenkin siitä, mitä etsit. Jos haluat sivuvaunusängyn, jossa on laidat jokaisella puolella, on tämä vaihtoehto, jota suosittelemme lämpimästi. Mutta jos haluat mallin, jossa on täysin avoin sivu sitä sänkyä vasten, jossa itse vanhempana nukut, on olemassa paljon vaihtoehtoja, jotka tarjoavat juuri tämän mahdollisuuden.


JLY Bedside Crib

JLY Bedside Crib

Katso hinta:

Tämä sivuvaunusänky soveltuu myös käytettäväksi itsenäisenä pinnasänkynä, riippuen siitä minkä sinä vanhempana näet parhaaksi. Toisin sanoen, tämä on hyvä vaihtoehto sinulle, joka koet että haluat aloittaa pitämällä lapsesi lähellä ja antaa hänen nukkua sinusta erillään hänen hieman kasvettuaan.

Malli on valmistettu puusta ja on maalattu valkoiseksi. Siinä on useita fiksuja toimintoja, jotka helpottavat sen käyttöä, esimerkiksi pohja, jota voidaan nostaa ja laskea toiveiden mukaan. Sängyn mukana tulee myös nauha, jonka avulla kiinnität sen yksinkertaisesti omaan sänkyysi välttääksesi sen, että sänkyjen väliin muodostuu väli tai kuilu. Pyörien ansiosta sänkyä on helppo kuljettaa ja esimerkiksi siirtää syrjään päivän ajaksi. Pyörät voidaan myös lukita turvallisuuden maksimoidakseen.

Yksi huono puoli on se, ettei sängyn pitkä laita ole nostettava ja laskettava, vaan siinä on ainoastaan kaksi vaihtoehtoa, ylhäällä tai alhaalla. Täten sinä, joka haluat hieman matalamman laidan lastasi kohti, jonka ansiosta voisit helposti nostaa lapsen sängystä mutta kuitenkin pitää hänet turvassa yön aikana, voit pettyä hieman tähän malliin.

Mainittavaa on myös, että tässä mallissa on mukana mukava patja. Patja on täytetty vaahdolla, pellavalla ja puuvillalla. Siinä on myös kätevä ja antibakteerinen suojus, joka on helppo ottaa pois ja pestä. Toisin sanoen patja, joka on suunniteltu kaikkein pienimmille lapsille.

On tosin mainitsemisen arvoista että tämä on yksi tämän oppaan halvimmista malleista. Jos haluat klassisen pinnasängyn, joka on suhteellisen helposti käytettävissä sivuvaunusänkynä, on tässä siten siis hyvä tarjous. Meidän mielestämme tämä on hintansa arvoinen ja hyvä vaihtoehto, erityisesti huomioon ottaen mukana tuleva patja. Vaikka tämä ei ehkä ole kaikkein eksklusiivisin sivusänky on tämä kuitenkin ehdottomasti malli, jota voimme suositella.


Moweo Bedside Crib

Moweo Bedside Crib

Katso hinta:

Tässä on vielä toinen sivuvaunusänkymalli, joka ei ole puusta valmistettu. Sen sijaan tässä versiossa on metalliset jalat ja sen päällä kankaasta valmistettu kori tai sänky. Juuri tämä malli on vaaleanpunainen eikä ehkä sulaudu kaikkien makuuhuoneiden sisustukseen, vaikka se voikin olla suloinen lisä. Sen mukana tulee kätevät pyörät, jotka mahdollistavat sen, että sänkyä voidaan helposti siirrellä makuuhuoneessa tai siirtää pois tieltä päivän ajaksi.

Fiksu toiminto tässä sängyssä on sen pienet verkkoikkunat, jotka antavat sekä lapselle mahdollisuuden nähdä sinut ja sinulle vanhempana mahdollisuuden nähdä sisälle sivuvaunusänkyyn. Täten voit pitää laitoja ylhäällä öisin ja kuitenkin nähdä lapsesi. Sängyn tasoa voidaan nostaa ja laskea ja siten sovittaa juuri oman sänkysi korkeuteen.

Lisäksi toinen kätevä toiminto tässä mallissa on, että sängyn pitkä laita on helposti laskettavissa vetoketjujen avulla. Koska sängyn mukana ei tule minkäänlaista kiinnitysnauhaa ja koska pyöriä ei voi lukita, tarkoittaa sitä, että sängyn laidat on pidettävä yön aikana ylhäällä, jottei lapsi ole vaarassa tippua sivusängyn ja vanhempien sängyn väliin.

Helpon vetoketjun avulla voit muutamassa sekunnissa laskea pitkän laidan ja nostaa lapsesi sängystä. Verrattuna muihin malleihin, joissa erilaisia vipuja on väännettävä laidan laskemiseksi, tämä on erittän näppärä ratkaisu.

Tämä on hieman edullisempi sivuvaunusängyn malli, jonka hinta asettautuu hieman keskivertoa matalammaksi. Vaikka siitä puuttuu joitakin näppäriä toimintoja, jotka sisältyvät eksklusiivisempiin malleihin, kuten kokoontaitettavuus ja pakattavuus laukkuun, pidämme tätä kuitenkin hintansa arvoisena vaihtoehtona. Jos haluat kankaasta valmistetun sivuvaunusängyn, on tämä siis malli, jota suosittelemme harkitsemaan tarkemmin.


JLY Future Bedside Crib

JLY Future Bedside Crib

Katso hinta:

Tämä malli muistuttaa suurilta osin sivuvaunusänkyä valmistajalta Maxi-Cosi, jota käsittelimme laajemmin yllä. Myös tämä on valmistettu kankaasta, mutta tässä JLY:n mallissa on alumiinista rakennettu kehikko tai ranka. Päällimmäisenä on kori tai laatikko, joka toimii sänkynä.

Tämä voidaan nostaa tai laskea parhaiten yhteensopivimmaksi oman sänkysi kanssa. Toinen pitkä laita voidaan näppärästi avata, joskaan ei aivan alas, jotta saisit enemmän läheisyyttä lapseen yön aikana, tai jotta voisit kätevästi nostaa lapsen sängystä.

Myös turvallisuutta on ajateltu. Mallissa on kätevät pyörät, jotka mahdollistavat sen siirtämisen sivuun päivän aikana, mutta nämä pyörät voidaan myös lukita tai poistaa kokonaan, jotta sivusänky pysyisi yön aikana paikoillaan.

Koska tämä malli on aika korkea ja sen painopiste on rakenteessa suhteellisen korkealla, se on myös hieman hutera. Jos lapsesi on jo oppinut istumaan tai seisomaan, tulisi sinun välttää tätä mallia, koska siinä on riski, että se kaatuu.

Toinen kätevä toiminto tässä sivuvaunusängyssä on itse nukkumaosan alapuolella sijaitseva tasku tai säilytyslokero. Sitä voidaan käyttää säilyttämään tavaroita, jotka haluat pitää helposti saatavilla yön aikana, kuten tuttipullo tai tutti.

Lisäksi eräs etu on se, että juuri tämän vaihtoehdon mukana tulee yhteensopiva patja. Näin voitkin käyttää sitä suoraan ilman että sinun tarvitsisi ostaa minkäänlaisia lisävarusteita. Malli voidaan myös taittaa kasaan, jotta sen saa mukaan matkoille tai autoon.

Hinnaltaan tämä sivuvaunusänky sijoittuu juuri keskiverron alle. Vaikka markkinoilla on muita malleja, jotka tarjoavat käytännössä samat toiminnot, pidämme tätä hintansa arvoisena. Se, että sängyn voi taittaa kokoon ja että sen mukana tulee yhteensopiva patja ovat kaksi esimerkkiä siitä, miten tämä on kätevä ja helppo malli, jota voimme ehdottomasti suositella.


Fillikid Bedside Crib

Fillikid Bedside Crib

Katso hinta:

Tämä sivuvaunusänkymalli on ehkä jonkinasteinen budjettimalli. Muotoilu on yksinkertainen ja se muistuttaa erittäin yksinkertaista valkoista pinnasänkyä, mutta pyörillä. Kuten tulet huomaamaan, on tässä kuitenkin mietitty montaa eri tekijää, mikä johtaa siihen, ettei tämä kuitenkaan ole suoraan vaihtoehdoista poissuljettava sivusänky.

Ensinnäkin Fillikidillä on otettu valmistuksessa huomioon lapselle turvallisen sivuvaunusängyn rakentaminen. Mukana tulee muun muassa remmejä, joita voidaan käyttää kiinnittämään sivuvaunusänky vanhempien sänkyyn. Jos valitset nukkua täysin avoimella sivulaidalla, ei sinun siis tarvitse olla erityisen huolissasi siitä, että lapsi tippuisi sivuvaunusängyn ja oman sänkysi väliin.

Kiinnitys vähentää sivusängyn ja sängyn välisen kuilun muodostumisen riskiä. Vielä lisäturvaa luomassa on sivusängyn jarruttavat pyörät, joka on ominaisuus, joka on mielestämme jäänyt uupumaan monissa tämän oppaan malleissa. Näin ollen tämä sivuvaunusänky tulee pysymään tukevasti vanhempien sängyn vieressä ja lapsesi tulee olemaan turvassa.

Monet tämän mallin yksityiskohdat ovat sitä paitsi säädettävissä. Muun muassa pohja on nostettavissa ja laskettavissa, jotta voit asettaa lapsen nukkumakorkeuden oman sänkysi mukaan. Myös sänkyäsi kohti oleva laita on näppärästi vedettävissä alas tai ylös. Näin voit helposti nostaa lapsesi nousematta itse sängystä.

Tämä on sanotusti hyvä vaihtoehto sinulle, jolla on budjetti, ja tämä on yksi ehdottomasti edullisimmista vaihtoehdoista tässä oppaassa. Mutta mielestämme myös sinun, joka olit ajatellut maksavasi sivuvaunusängystä hieman enemmän, kannattaa harkita tätä mallia.

On suuri mahdollisuus, että tämä on itse asiassa etsimäsi malli, ja että saatat säästää sievoisen summan. Toisin sanoen tämä on erittäin hyvä ja hintansa arvoinen sivusänky, jota voimme lämpimästi suositella, ja joka on yksi ehdottomista suosikeistamme tässä oppaassa.


Babybay Original Bedside Crib

Babybay Original Bedside Crib

Katso hinta:

Babybayllä on tässä sivuvaunusänky, joka ei oikein muistuta klassista pinnasänkyä. Pyöristetyillä kulmilla ja täysin avoimella laidalla, tässä on hieman modernimpi ulkomuoto. Sänky on aika tyylikäs ja sen valkoisen värin myötä se sopii varmasti suurimpaan osaan makuuhuoneita.

Tässä sängyssä on, kuten sanottu, täysin avoin pitkä laita. Siten sinun on tunnettava itsesi turvalliseksi tällaisella ratkaisulla. Jottei lapsella olisi minkäänlaista riskiä tippua oman ja sinun sänkysi väliin, kiinnitetään tämä sivuvaunusänky sinun sänkyysi parilla lujalla ja tukevalla kiinnityksellä.

Pohjaa voidaan myös nostaa ja laskea oman sänkysi korkeuteen yhteensopivalle tasolle. Toinen etu on se, että pohja on valmistettu erittäin ilmavalla tavalla. Tämän myötä lapsesi pysyy viileänä, eikä hänen tarvitse olla yöllä kuumissaan.

Hintaluokaltaan tämä sänky on aika edullinen. Jos sinulla on turvallinen mieli kokonaan avoimen laidan suhteen näppärää lapsen öistä sängystä pois nostamista ajatellen, voi tämä olla hyvä vaihtoehto.

Jos haluat mahdollisuuden nostaa laidan niin, että lapsi on kokonaan suljettuna sivuvaunusänkyynsä, joudut valitettavasti tarkastelemaan muita vaihtoehtoja. Tämä on kuitenkin sekä hintansa arvoinen että tyylikäs malli, jota voimme suositella.


Bermbach Martha Bedside Crib

Ei myydä Suomessa

Tämä on sivuvaunusänky, joka sopii sinulle, joka haluaa jotain käsin valmistettua ja eksklusiivista, jossa lapsesi voi nukkua. Sänky muistuttaa tietyiltä osin pinnasänkyä, mutta siinä on erittäin ohuet pinnat ja kehikko, jossa on pyöreämmät kulmat ja muodot kuin klassisessa pinnasängyssä. Muotoilu on tarkoin harkittu ja oikeastaan erittäin tyylikäs. Tämä sivuvaunusänky tulee Bermbachilta, joka on käsintehtyjen puutuotteiden valmistaja.

Sängyssä on avoin pitkä laita. Tämä tarkoittaa aina riskiä, koska sängyn siirtyessä voi lapsi pudota sivusängyn ja vanhempien sängyn väliin. Siinä ei tosin ole pyöriä, kuten monissa muissa malleissa, mikä tekee siirtymisen riskistä aika pienen.

Tähän sivuvaunusänkyyn on mahdollisa myös asentaa pitkä laita, jolloin siitä tulee enemmän tavallisen pinnasängyn kaltainen, mutta tällöin toki menetetään se toiminto, jonka takia alun perin sivusänky on hankittu. Täten olisimme toivoneet jonkinlaista välimuotoista vaihtoehtoa, esimerkiksi matalampaa laitaa.

Sängyn hinta on erittäin korkea, koska se on valmistettu käsin. Ottaen huomioon mitä rahallasi saat, on meidän valitettavasti vaikea väittää sen olevan aivan hintansa arvoinen, koska se on ehdottomasti tämän oppaan hintavin malli.


Oliver Furniture Wood co-sleeper

Ei myydä Suomessa

Oliver Furniturella on tässä puusta valmistettu sivuvaunusänky, joka mahdollistaa sinulle vanhempana läheisyyden lapsesi kanssa yön aikana. Malli on aika tyylikäs ja muistuttaa pienempää pyörällistä pinnasänkyä. Tämä malli on valkoinen beigeillä puunvärisillä yksityiskohdilla.

Yksi tämän mallin suurista eduista on se, että sitä voidaan säätää monella erilaisella tavalla. Muun muassa lapsen nukkumiskorkeutta voidaan nostaa ja laskea yhteensovittaakseen sen korkeus vanhempien sängyn kanssa. Myös vanhempien sänkyä kohti oleva pitkä laita voidaan laskea ja nostaa, jotta sinä vanhempana voisit helposti nostaa lapsesi sängystä.

Tässä mallissa on myös kätevät pyörät, joten se on siirrettävissä pois tieltä päiväsaikaan. Yksi syy sille, miksi monet epäröivät vastaavan sivuvaunusängyn hankintaa, erityisesti tämäntapaisia hieman pienempiä, on se, että sitä voidaan käyttää vain lyhyen ajan.

Sivuvaunusängyn ostaminen vain joutuakseen hankkiutumaan siitä eroon jo yhden tai kahden vuoden jälkeen on asia, jota monet haluavat välttää. Tässä Oliver Furnituren mallissa on kuitenkin ratkaisu tähän ongelmaan. Kun lapsi on kasvanut ulos omasta sivuvaunusängystään, voidaan se muuntaa lapselle pieneksi penkiksi. Näin teillä on käyttöä tälle sängylle hyvin pitkäksi aikaa.

Hinnaltaan tämä malli on hieman kalliimpi. Se ei ehdottomasti ole markkinoiden kallein, mutta on myös paljon malleja, jotka ovat edullisempia. Mutta jos tunnet itsesi fiksujen toimintojen houkuttelemaksi, kuten sängyn muuntamisesta penkiksi lapsen kasvettua sitä ulos, voi tämä malli ehdottomasti olla rahojen arvoinen.


Little Louie Alice Bedside Crib

Ei myydä Suomessa

Tässä on vielä yksi hieman yksinkertaisempi sivuvaunusänkymalli, joka voitaisiin luokitella budjettimalliksi. Harmaa muotoilu, joka muistuttaa perinteistä pinnasänkyä, ei varsinaisesti erotu joukosta monella tavalla.

Myös toimintojen suhteen tämä sänky pysyttelee aika lähellä sitä kaavaa, jota kuluttajana odottaa. Laskettava ja nostettava pohja sekä lapsen tavoittamisen yön aikana mahdollistava laskettava laita tekee, että mallissa on pitkälti samat toiminnot, jotka myös muut mallit tarjoavat. Sänkyä kiertävät laidat ovat tukevat ja korkeat, eikä ole minkäänlaista mahdollisuutta, että lapsi pääsisi kiipeämään sängystä ulos.

Yksi mainitsemisen arvoinen asia on materiaalivalinta. Tämä malli on valmistettu massiivitammesta ja tuo siten rustiikkista ja runsasta tunnelmaa. Sänky on myös maalattu maalilla, joka on täysin vapaa vaarallisista kemikaaleista, jotka voisivat vahingoittaa tai ärsyttää herkkiä lapsia. Vaikka kyseessä on budjettimalli, on materiaalivalinta siis tehty huolellisesti.

Vaikka jäämmekin kaipaamaan joitain eksklusiivisempia toimintoja, joita joissain edistyneemmissä malleissa on, kuten käteviä pyöriä tai ratkaisuja sivusängyn kiinnittämiseen sänkyyn, pidämme tätä hintansa arvoisena vaihtoehtona. Kyseessä on tosiaan budjettimalli ja hinta on hieman suurempaa osaa muita tässä oppaassa esiteltyjä malleja matalampi. Lyhyesti sanottuna hintansa arvoinen ja hyvä vaihtoehto sinulle, joka etsit jotain hieman yksinkertaisempaa.


Missä iässä sivuvaunusänkyä käytetään?

On erittäin tärkeää, että lapsella on oikeanlainen sänky, ja sängyn sovittaminen lapsen iän mukaan helpottaa paljon. Joissain tapauksissa voi olla kyse jopa turvallisuustekijöistä. Sivuvaunusänkyjen suhteen tulisi näitä käyttää ensisijaisesti lapsen ensimmäisinä elinvuosina. Joissain malleissa on ikäsuositukset, jotka voivat olla esimerkiksi 8 kuukauden ikään asti.

Näiden suositusten ylittäminen voi olla vaarallista, koska se voi johtaa siihen, että lapsi helpommin kiipeää sivuvaunusängystään ja loukkaantuu, tai että lapsi nousee sängyssä istumaan tai seisomaan, ja sivusänky kaatuu. Toisin sanoen sivuvaunusängyt sopivat kaikkein parhaiten lapsille, jotka eivät vielä ole oppineet istumaan tai seisomaan.

On tosin myös malleja, joita voidaan käyttää pidempään. Vaikka voikin olla tyhmää pitää sivuvaunusänkyä avoimella laidalla oman sänkynsä vieressä jo lapsen kasvettua, on kuitenkin malleja, jotka voidaan rakentaa uudelleen tai muokata. Monissa malleissa on esimerkiksi mahdollisuus muuttaa ne pinnasängyiksi, jolloin ne voidaan sijoittaa erilleen ja siten käyttää pidempään lapsen ensimmäisten elinvuosien aikana.

Sivuvaunusänky vai kehto/pinnasänky

Monet saattavat miettiä mitä eroa oikeastaan sivuvaunusängyllä tai perinteisellä kehdolla tai pinnasängyllä oikein on. Kuten ehkä olet ylläolevasta tekstistä ymmärtänyt, tämä johtuu suurilta osin siitä minkä ikäinen lapsi on.

Monet valitsevat olevansa laittamatta lasta pinnasänkyyn tai kehtoon aivan ensimmäisten kuukausien aikana, yksinkertaisesti siitä syystä, etteivät halua jättää lasta yksin koko yöksi. Näissä tapauksissa sivuvaunusänky voi sopia hyvin.

Sivuvaunusängyssä saa siis enemmän läheisyyttä lapseen yön aikana kuin erikseen olevassa kehdossa tai pinnasängyssä. Sitä paitsi sinulle vanhempana tulee olemaan helpompaa, kun sinun ei tarvitse nousta sängystäsi ylös joka kerta, kun haluat hoitaa lastasi.

Tietenkin on olemassa joitakin etuja kehdoissa ja pinnasängyissä verrattuna sivuvaunusänkyihin. Niitä voi esimerkiksi usein käyttää pidemmän ajan, ehkä jopa vuosia, verrattuna sivuvaunusänkyyn, joita tulisi käyttää useimmiten maksimissaan yhden vuoden ajan.

Toinen etu on, että yksinkertaisemmat pinnasängyt ovat useimmin hieman edullisempia, kuin sivuvaunusängyt. Taloudellisesti on siis olemassa vaihtoehtoja, jotka voivat olla edullisempia kuin sivuvaunusänky.

Oikean mallin valitseminen

Kuten näet yllä olevasta oppaasta, on olemassa suuri määrä erilaisia malleja, joista valita, kun on kyse sivuvaunusängyistä. Voi olla vaikea tietää, mikä valita. Hyviä itselleen asetettavia kysymyksiä ennen sivuvaunusängyn hankkimista voi olla esimerkiksi se, haluatko puisen vai kankaisen sivuvaunusängyn, sekä ajattelemasi hintaluokka.

Miettimällä näitä asioita ensin, tulee valinta helpottumaan. Toivomme, että nämä vinkit yhdessä ylläolevan oppaan kanssa auttavat sinua löytämään juuri oikean sivuvaunusängyn juuri sinulle ja lapsellesi.


Lue lisää artikkeleita lasten huonekaluista!