Parhaat vauvojen leikkikehät 2024: Turvalliset leikkialueet pienille

Viesti sisältää mainontaa mainoslinkkien kautta.

Leikkikehän avulla saat turvallisen paikan, jonne voit laittaa lapsesi hetkeksi. Leikkikehä luo turvallisen alueen ja tarjoaa lapselle tilaa leikkiä ja liikkua. Sinun on toki oltava lähettyvillä ja valvoa lasta, mutta kätesi vapautuvat muihin askareihin hetkeksi.

Pehmeän alustan ja tukevan rakenteen ansiosta leikkikehissä on miellyttävä viettää aikaa ja ne tekevät pienten lasten vanhempien elämästä asteen helpompaa. Mutta minkälaisia erilaisia vaihtoehtoja tarjolla on? Tässä tarkastelemme tarkemmin muutamia kaikkein parhaista leikkikehistä!

Kaksi pientä lasta seisoo leikkikentällä

Mikä leikkikehä on testien paras?

Testien parhaita ovat Babydanin leikkikehät. Heillä on sekä viisikulmainen vaihtoehto että neliskulmainen malli. Näissä suuri etu on se, että ne ovat muunnettavissa käteväksi lapsiportiksi tai huoneenjakajaksi.

BabyDan Flex Leikkikehä ja Leikkimatto

Edullinen vaihtoehto, jota voimme suositella, on Beemoo leikkikehä. Se on erittäin fiksusti suunniteltu ja helppo taittaa kokoon. Täydellinen matkustamiseen!

Beemoo Leikkikehä Musta

Löydät lisää vaihtoehtoja alempaa artikkelista!

Näiden lisäksi on myös olemassa myös matkasänkyjä, jotka sopivat myös leikkikehäkäyttöön. Katso myös vinkkimme lastenhuoneen leikkimatoista!

Useiden eri merkkien leikkikehien vertailu

Viisi erilaista leikkipaikkaa vauvoille

Tässä tutustumme tarkemmin useisiin eri hauskoihin ja vauvoille turvallisiin leikkikehiin. Olemme pyrkineet sisällyttämään oppaaseen useiden eri valmistajien leikkikehiä ja leikkikehiä, jotka ovat valmistettu erilaisista materiaaleista ja eri tyylein.

Jos haluat tukevamman mallin, jolle löytyy kodista oma kiinteä paikka, voi puusta valmistettu leikkikehä olla sopiva vaihtoehto.

Jos puolestaan haluat kevyen, helposti siirreltävän ja kasattavan leikkikehän, tarkastele kokoontaitettavia ja kevyempiä malleja.

Alla löydät kaikki valitsemamme vaihtoehdot!

BabyDan Flex Leikkikehä ja Leikkimatto

BabyDan Flex Leikkikehä ja Leikkimatto
  • Saatavilla myös mustana

Tämä BabyDan-leikkikehä on saatavilla mustana tai valkoisena ja se on tukevarakenteiseksi valmistettu leikkikehä. Se on malliltaan viisikulmainen ja sen 360 cm ympärysmitta antaa reilusti tilaa leikille.

Lapsesi voi jo aivan pienestä lähtien harjoitella kierimistä ja päänsä nostamista, ja kun on seisomisen opettelemisen aika, pinnat ovat tarpeeksi tukevat, että niistä voi ottaa tukea. Jotta leikkikehä toimisi hyvin myös sinulle aikuisen näkökulmassa, siinä on ekstraleveä portti, jottei sinun tarvitsisi nostella lasta laitojen yli, jos se tuntuu hankalalta.

Ostaessasi tämän leikkikehän saat mukana pehmeän leikkimaton, joka sopii kehään täydellisesti ja tekee leikkihetkistä miellyttävät. Jos et halua käyttää leikkikehää enää, se voidaan muuntaa huoneenjakajaksi tai turvaportiksi. Jakajana sen leveys on jopa 3,6 metriä, joten se sopii hyvin moniin eri tiloihin ja tilanteisiin.

BabyDan on tanskalainen yritys, joka tuottaa lapsen turvallisuuden takaamisen helpottavia tuotteita. He tarjoavat tuotteita talouksiin, joissa asuu 5-vuotiaita ja sitä nuorempia lapsia, ja leikkikehien lisäksi he valmistavat muun muassa kaappilukkoja, ikkunalukkoja ja turvaportteja.

Heillä on myös tukevia, lapsellesi turvallisia kalusteita, kuten syöttötuoleja, käytännöllisiä kävelytuoleja, kylpyammeita ja vastaavia tuotteita. Lisäksi heillä on myös runsaasti lastenhuoneen tekstiilejä.


BabyDan Square Leikkikehä

BabyDan Square Leikkikehä

Katso hinta:

BabyDan on luonut tämänkin kätevän leikkikehän, joka on kätevä ja kooltaan 105 x 72 cm. Sen korkeus on 71 cm. Voit valita joko mustan tai valkoisen leikkikehän. Tämä leikkikehä on ekstrafiksu siinä, että siinä (kuten joissakin muissakin Baby Danin malleissa) on ekstraleveä portti.

Se helpottaa sinua vanhempana, koska vapaudut lapsesi nostamisesta. Joskus hyvän asennon löytäminen lapsen nostamiseen korkean laidan yli ei ole lainkaan helppoa, mutta tämä ei ole ikinä ongelma. Pehmeä pienten piirrettyjen hahmojen koristelema leikkimatto sisältyy tuotteen hintaan.

Tämän myötä tämä leikkikehä on paitsi lapsesi mukava käyttää, se voi myös herättää kiinnostusta lapsessasi. Pienten hahmojen tarkastelemisen lisäksi lapsesi voi leikkikehässä leikkiä omilla tavaroillaan, harjoitella kierähtämistä tai muuten ympäriinsä liikuskelua.

Kun leikkikehä ei ole käytössä, se on helppo laittaa kasaan. Jos leikkikehälle ei enää ole tarvetta, sen laitoja voi käyttää huoneenjakajana tai turvaporttina.

Ostaessasi BabyDanin valmistaman tuotteen, voit laskea tuotteen korkealaatuisuuden varaan ja siihen, että tuotteet ovat valmistettu eritoten 0-5-vuotiaita ajatellen.

Valmistaja keskittyy tekemään kodista lapsiturvallisen paikan, jotta lapsesi säästyisi turhilta loukkaantumisilta tutkiessaan ympäristöään. BabyDanin valmistamiin tuotteisiin kuuluu esimerkiksi turvaportit, ikkunalukot, fiksut syöttötuolit, kylpyammeet ja leikkikehät.


Beemoo Leikkikehä Musta

Beemoo Leikkikehä Musta

Tässä on hieman pienempi vaihtoehto, mitoiltaan tämä leikkikehä on vain 90 x 90 cm. Se on valmistettu nylonista ja puuvillasta ja pakettiin sisältyy laukku, jota voit käyttää silloin, kun haluat ottaa leikkikehän mukaasi. Tämä leikkikehä on valmistettu nimenomaan ajatellen sitä, että se olisi helppo siirrellä ja ottaa mukaan eri paikkoihin.

Sen keveyden ja pienikokoisuuden ansioista se on kätevä ottaa mukaan. Pienten jalkojensa ansiosta sen laidat ovat parin senttimetrin päässä maasta ja se on siten hyvin käytettävissä esimerkiksi myös epätasaisella alustalla ulkona.

Koska näin pieni ja kevyt leikkikehä on helposti huterampi, voit käyttää sitä kunnes lapsesi painaa 15 kg, sillä sitä suurempi lapsi tarvitsee turvallisuutta ajatellen tukevamman leikkikehän. Oikein pienille lapsille tämä on kuitenkin täydellinen vaihtoehto, jonka ansiosta lapsenne on turvassa riippumatta siitä, missä itse olette.

Beemoon lapsituotteissa on aina tyylipuhdas muotoilu ja ne on valmistettu ensisijaisesti turvallisiksi ja korkealaatuisiksi tuotteiksi.

Beemoon tuotteita ostaessasi voit aina tuntea itsesi tyytyväiseksi asiakkaaksi, riippumatta siitä onko hankinnassasi kyse lastenvaunusta, istuimesta autoon, matkasängystä tai leikkikehästä. Heidän valikoimansa koostuu käytännöllisistä ja fiksuista tuotteista, jotka voivat helpottaa elämää pienen vauvan tai lapsen kanssa.


Roba Leikkikehä

Roba Leikkikehä

Tämä on suloinen kuusikulmainen puusta valmistettu leikkikehä, joka on tukeva ja turvallinen lapsesi käyttää. Se on valkoinen ja sulautuu helposti vaaleasti sisustettuun lastenhuoneeseen, ja tuotteeseen kuuluva pehmeä matto on saatavilla useissa eri kuoseissa.

Voit valita kuvion, jossa on joko pieniä tähtiä tai yksi suuri tähti, leikkiviä nalleja, pöllöjä, kettu- ja kanikuvion, ison kanin tai erilaisia piirrettyjä eläimiä, joita ympäröi tähdet ja kuut. Mato on kooltaan 121 x 106 cm ja se on 72 cm korkea.

Voit säätää pohjan korkeutta lapsesi koon mukaan. Leikkihaan valmistukseen käytetty puu ja sen väri soveltuvat lapsille, eikä siinä ole teräviä kulmia tai muita vaarallisia tekijöitä. Puuta voi esimerkiksi huoletta pureskella. Leikkikehässä on lukittavat pyörät. Se on joustava ja viihtyisä pieni leikkikehä, jonka on tarkoitus olla lapsen käytettävissä tämä ollessa ihan pieni.

Roballa on yli 90 vuoden kokemus lastenhuoneen kalusteiden valmistuksesta, ja he valmistavat kestävät ja turvalliset tuotteensa tarkoin suunnitellen. Kaikki heidän käyttämänsä materiaalit ovat testattuja, myrkyttömiä ja turvallisia niin lapsellesi kuin ympäristöllekin.

Leikkikehien lisäksi he valmistavat sänkyjä, hoitopöytä ja muita lastenhuoneen kalusteita, lastenistuimia autoihin, leluja ja tekstiilitarvikkeita. Roba-merkkiset lelut ovat puisia tai tekstiilistä valmistettuja ja kestävät aina paljonkin leikkiä.


Lionelo Leikkikehä Sofie

Lionelo Leikkikehä Sofie

Leikkikehä Sofie on Lionelon valmistaa pyörillä seisova leikkikehä – joka tietekin on lukittavissa. Sen lisäksi, että sitä voi käyttää leikkikehänä sekä kotona että matkoilla, sitä voi käyttää myös matkasänkynä.

Materiaali on polyesteriä, jonka ansiosta tuote ei paina juuri mitään, ja laidat on valmistettu hengittävästä mesh-kankaasta, joka päästää läpi ilmaa ja joka on läpinäkyvää. Voi valita väreistä harmaa, tummansininen, turkoosi ja punainen, ja jokaisella värillä on omat kuosinsa ja söpöt hahmonsa, jotka tekevät leikkikehästä kutsuvamman ja leikkisämmän paikan.

Tästä leikkikehästä lapsesi saa turvallisen paikan leikkiä ja harjoitella liikkumista, sekä kotona että matkoilla. Se on kooltaan 100 x 100 cm, mikä antaa pienimmille lapsille tarpeeksi tilaa, ja sen 76 cm korkeus suojaa hyvin. Se on helppo taittaa kasaan mutta samanaikaisesti niin tukeva, ettei lapsesi vahingossa kaada sitä leikkiessään kehässä.

Lienoelo on puolalainen yritys, joka pyrkii helpottamaan uusien vanhempien elämää. Heillä on hyvin läpiajateltu valikoima pienille lapsille ja heidän vanhemmilleen suunnattuja tuotteita, joiden fokus on mukavuudessa ja turvallisuudessa.

Heidän sloganinsa ”Made by parents” osoittaa, että he näkevät asiat vanhempien näkökulmasta ja että heidän mielestään tuotteiden tulee täyttää sekä lasten että vanhempien tarpeet yhteisen matkan alkutaipaleella. Valikoimaan kuuluu lastenhuoneen kalusteita, autoistuimia, lastenvaunuja, itkuhälyttimiä ja runsaasti muita tuotteita


Fillikid Leikkikehä 6-kulmainen harmaa

Fillikid Leikkikehä 6-kulmainen harmaa

Tässä on harmaa leikkikehä pienin jaloin, jota koristavat suloiset piirretyt kirahvit. Siinä on pehmeä pohja, joka tekee siitä mukavan oleskella, ja lapsesi voi sekä leikkiä että nukkua siinä. Se on kooltaan 105 x 96 x 76 cm ja tätä voi käyttää alle 18-kiloisten lasten viihdykkeenä.

Leikkikehä on hieno lisäys lastenhuoneeseen, paikka, jossa lapsesi voi tuntea olonsa turvalliseksi ja rentoutua sinun hoitaessasi muita asioita. Sen vaalea väriskaala ja se, että laitojen läpi on helppo nähdä, vähentävät mahdollisuutta, että lapsi tuntee olonsa tilaan suljetuksi.

Fillikid on vuonna 1993 perustettu perheyritys. Yrityksen kunnianhimo suuntautuu vanhempien auttamiseen, jotta arki lasten kanssa olisi helpompaa. Tästä lähtökohdasta he ovat luoneet erilaisia tuotteita pienille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Fillikidin valikoimista löydät muun muassa sängyt ja muut kalusteet, turvaistuimet, hoitolaukut, hoitopöydät, kantotuolit ja leikkikehät. He kehittävät tuotteita, jotka sopivat kotiin, koska on tärkeää että asiat toimivat siellä hyvin. Heillä on myös useita erilaisia tuotteita helpottamaan elämää matkustaessa.


Lionelo Leikkikehä Roel

Lionelo Leikkikehä Roel

Halutessasi tämän leikkikehän, voit valita tummansinisen ja kuvioidun pohjan yhdistelmän tai limevihreän vaihtoehdon väliltä. Tämä on kevyt ja siirreltävä leikkikehä, jonka saat helposti otettua mukaan ja jota voit käyttää missä ikinä sinä ja lapsesi aiottekaan päivänne viettää.

Pienten jalkojensa ansiosta leikkikehä sopii myös sellaisiin ympäristöihin, joissa on epätasainen alusta, kuten rannalle tai metsään. Se on lapsesi mukava käyttää kaikissa eri paikoissa. Leikkikehä on kuusikulmion muotoinen ja on kooltaan 118 x 118 cm, ja korkeus on 83 cm.

Koska kannettavat ja kevyet leikkikehät ovat hieman huterampia, suositellaan niitä käytettävän vain siihen asti, että lapsi täyttää 2 vuotta tai painaa 15 kg. Tämä leikkikehä on valmistettu muovista ja sen mukana tulee kantokassi, joka tekee sen mukaan ottamisesta helpompaa.

Sitä voi toki käyttää myös kotona. Käyttäessäsi leikkikehää kotona, lapsesi tottuu siihen ja tuntee olonsa siinä turvallisemmaksi, kun käytätte sitä jossakin muualla.

Puolalalisella Lionelo-yrityksellä on laaja valikoima tuotteita pienille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Löydät heidän valikoimistaan esimerkiksi turvaistuimet, lastenvaunut, itkuhälyttimet ja erilaisia lastenhuoneen kalusteita.

Heidän tavoitteensa on tarjota sinulle vanhempana kaikki edellytykset luoda hyvä alku sinun ja lapsesi yhteiselle alkumatkalle. Tuotteiden tulee olla turvallisia, tyylikkäitä ja helppokäyttöisiä. Sekä sinun että lapsesi tulee pitää niistä ja viihtyä niiden kanssa.


TiSsi Leikkikehä

TiSsi Leikkikehä

Tämä kuusikulmion mallinen leikkikehä on TisSi:n valmistama, ja sen muoto erottuu muista siinä, että kaksi sen sivuista ovat muita neljää huomattavasti pidemmät. Siten saat leikkikehän, joka on helpompi sijoittaa myös pieneen lastenhuoneeseen tai pieneen asuntoon, mutta sen malli koetaan pehmeämpänä kuin jos se olisi suorakulmion mallinen.

Leikkikehä on saatavilla valkoisena tai puunvärisenä ja sen koko on 84 x 143 cm, korkeus 75 cm. Se on valmistettu massiivipyökistä ja on siten todella kestävä, tukeva ja turvallinen lapsellesi. Tämä ei ole kaikkein kevyin tai kannettavin leikkikehä, mutta se on helppo taittaa kokoon kun se ei ole käytössä ja se on siksi myös otettavissa mukaan, jos aiot matkustaa lapsesi kanssa.

TisSi haluaa osaltaan lisätä turvallisuutta, jotta lapsi voisi tutkia ympäristöään ilman vaaroja. Heidän tuotteistaan useat ovat valmistettu puusta ja kaikki heidän tuotteensa ovat myrkyttömiä. He pitävät tätä osana turvallisuusajatteluaan tarjoamalla lapsellesi vain ekologisista ja turvallisista materiaaleista valmistettuja tuotteita.

Heidän tärkeimpiin arvoihin kuuluu myös pienten lasten hyvinvointi. Jotta lapset voisivat hyvin, tuotteet pitää valmistaa nimenomaan lapset ja heidän tarpeensa etusijalla, jotta he saisivat oikeat edellytykset tutkia maailmaa, leikkiä, rentoutua ja levätä. Näin lapsuudesta voi tulla hyvää aikaa sekä lapselle että sinulle vanhempana.


EverEarth Puhallettava leikkikehä

EverEarth Puhallettava leikkikehä

EverEarth on luonot hieman erilaisen leikkikehän, koska tämä on puhallettava. Kehän itse runko on puhallettava, ja ilmatäytteinen kehä luo pehmeän ympäristön johon lapsellasi ei ole mahdollisuutta satuttaa itseään.

Puhallettavien osien välissä on pehmeää verkkoa, joka läpäisee ilmaa ja jonka läpi on helppo nähdä. Tämä leikkikehä on todella kevyt ja sen 2,8 kg painon ansiosta se sopii sinulle, joka haluat kehän jota voit pitää aina mukanasi.

Sen koko on 140 x 140 cm ja sen korkeus on 76 cm, ja voit käyttää sitä vähintään 6 kk ikäisille lapsille. Leikkikehän lisäksi tuotteen mukana tulee laukku ja pumppu, jonka ansiosta pystytät leikkikehän valmiiksi käytettäväksi 1-3 minuutissa.

EverEarth on saksalainen yritys, joka painottaa toiminnassaan kestävyyttä. Jokaista myytyä tuotetta kohti istutetaan heidän ”plant a tree”-projektissaan puu, mikä osaltaan voi auttaa planeettaamme voimaan paremmin.

He myös valitsevat materiaalinsa huolella, ja käyttävät vain sertifioitua puuta ja muita kestäviä materiaaleja. Kaikki heidän käyttämänsä materiaalit ovat tietenkin turvallisia lapsille. Heidän tavoitteenaan on tarjota perheille mahdollisuuksia luoda muistamisen arvoisia hetkiä yhdessä, samalla osallistuen vihreämmän ympäristön luomiseen.

Heidän laajaan valikoimaansa kuuluu suuri määrä tuotteita, jotka sopivat sinun ja lapsesi ensimmäisiin yhteisiin vuosiin.


Schardt Leikkikehä Solitaire

Schardt Leikkikehä Solitaire

Schardt Leikkikehä Solitaire on valkoinen kuusikulmion mallinen puusta valmistettu leikkikehä. Pehmeään tyynyyn voit valita kahden kuosin väliltä, joko valkoisen harmain tähdin tai valkoisen piirretyin origamieläimin koristelluin kuosin. Molemmat ovat tunnelmaltaan vaaleita ja lastenhuoneeseen sopivia.

Tätä leikkikehää ei ole valmistettu mukana kannettavaksi, sen sijaan se on useita muita tukevampi ratkaisu. Toinen etu on sen säädettävä pohja. Voit pitää pohjaa korkeammalla, kun lapsesi on oikein pieni, niin sinun on helpompi auttaa häntä.

Lapsen kasvaessa voit säätää pohjaa alemmas niin, että leikkikehän laidat ovat lapsellesi tarpeeksi korkeat takaamaan turvallisen ympäristön. Kehän koko on 72 x 122 cm, ja sen korkeus on 106 cm. Leikkikehässä on pyörät, joten sitä on helppo siirrellä, ja pyörät voi myös lukita, kun kehä on käytössä.

Saksalainen yritys Schardt valmistaa lasten kalusteita ja tekstiilitarvikkeita. Kyseessä on perheyritys, jota pyörittää nyt jo neljäs sukupolvi, joten kokemusta heillä on runsaasti ja he ovat lastentarvikkeita valmistaneissa noin 80 vuodessaan keränneet rutkasti osaamista siitä, mitä lapset tarvitsevat.

He keskittyvät useisiin eri osa-alueisiin: turvallisuuteen & laatuun, ympäristöön, kestävyyteen ja muotoiluun. Luomalla korkealaatuisia tuotteita kaikilla näillä alueilla sinä ja lapsesi voitte saada parhaita mahdollisia tuotteita.


Deryan Siirrettävä Leikkikehä

Deryan Siirrettävä Leikkikehä

Deryan on suunnitellut tämän superkätevän ja siirreltävän leikkikehän, jonka voit näppärästi ottaa mukaan lapsesi kanssa reissuun lähtiessäsi. Näin lapsesi saa turvallisen paikan jossa hän tuntee olonsa kotoisaksi – missä ikinä olettekaan.

Leikkikehä on kooltaan 135 x 75 cm, minkä ansiosta siinä on tarpeeksi tilaa lapsen leikkiä. Kokoon taitettuna sen koko on vain 30 x 30 x 77 cm, ja se on helppo kantaa mukana tulevassa laukussa. Se on myös painonsa osalta suunniteltu kannettavaksi, se painaa nimittäin vain 6,2 kg.

Kevyttä painoa on kiittämän sen valmistusmateriaalit, kestävä polyesteri ja mesh-kangas, jotka painavat huomattavasti puuta vähemmän. Se on kuusikulmion muotoinen ja väriltään musta lukuun ottamatta laitoja, jotka ovat vaaleampia ja joiden läpi on helppo nähdä. Leikkikehän sisällä on pehmeä leikkimatto.

Deryan on yritys, joka on ollut olemassa vuodesta 2001 ja on Alankomaista peräisin. He valmistavat erilaisia vauvojen tuotteita, jotka on suunniteltu sekä käytännöllisiksi että tyylikkäiksi.

Tuotteita myydään ympäri koko maailmaa, ja heidän matkasänkynsä kuuluvat heidän kaikkein tunnetuimpiin tuotteisiinsa. Sänkyjä on saatavilla erilaisissa malleissa, joten juuri sinun lapsellesi sopivan tuotteen löytäminen on helppoa.


Mikä leikkikehä on?

Leikkikehä tai lapsiaitaus on kaluste, joka on luotu lapsille turvalliseksi leikkialueeksi. Leikkikehä luo rajoitetun alueen, jossa lapset voivat olla leluineen, ja sitä rajaa pinnat tai läpinäkyvä materiaali. On tärkeää, että lapsi näkee kehästä ulos, jottei hän tunne oloaan suljetuksi ja pelästy sitä.

On olemassa erilaisia leikkikehiä, joista osa on helppo taittaa kokoon ja ottaa mukaan, kun taas osa on tarkoitettu pysymään samalla paikalla. Niitä valmistetaan esikouluiässä oleville lapsille ja malleja on myös kehitysvammaisille aikuisille.

Mitä sinun tulee miettiä hankkiessasi vauvallesi leikkikehää?

On olemassa joitakin asioita, joita on hyvä miettiä ennen kuin päätät minkä leikkikehän lapsellesi ostat. Jos olet ostamassa leikkikehää vauvalle, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, onko lapsi liian iso leikkikehään, mutta kuinka kauan toivot lapsesi voivan käyttää sitä? Jotkut kevyemmistä ja pienemmistä malleista ovat isomman lapsen kaadettavissa. Tukevuutta on siksi hyvä miettiä.

Toinen pohdittava asia on pinnojen väli, jos kyseessä on pinnamalli. Jos väli on liian suuri, on olemassa mahdollisuus että lapsesi pistää päänsä pinnojen välistä ja jää jumiin. Pienemmille lapsille tämä ei ole ongelma, mutta jos haluat kyetä hyödyntämään leikkikehää pidempään, voi tämä olla hyvä tekijä huomioida pohdinnoissa.

Myös sillä, miten leikkikehä on rakennettu, on väliä. Onko siinä teräviä kulmia, joihin voi satuttaa itsensä? Onko siinä irtoavia osia, jotka lapsi voisi laittaa suuhunsa? Silloin kyseessä ei ole hyvä leikkikehä. Jos leikkikehässä on pyörät, on tärkeää, että pyörät ovat lukittavissa, jotta se pysyy tukevasti paikallaan ollessaan käytössä.

Joidenkin leikkikehien korkeus on säädettävissä. Tämä voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat käyttää leikkikehää lapsen kasvaessa. Lapsen ollessa pieni, voit pitää leikkikehän alustaa korkeammalla. Tällöin lapsi ei kuitenkaan pääse itse ulos leikkikehästä, mutta sinulla on pienempi matka kumartua lapsesi luokse auttaessasi häntä. Lapsen kasvaessa leikkikehän alustan voi säätää matalammalle, jolloin se toimii taas hyvänä suojana.

Mieti myös sitä, minkälainen leikkikehä parhaiten sopii sinulle ja lapsellesi.

  • Missä leikkikehä on käytössä – Haluatko ottaa sitä mukaan reissuille, vai onko sen tarkoitus pysyä samassa paikassa?
  • Liikuteltavuus – Haluatko pyörillä liikuteltavan mallin vai et?
  • Toiminnallisuus – Toivotko leikkikehältä muita toiminnallisia ratkaisuja?

Tänä päivänä saatavilla on laaja tarjonta erilaisia leikkikehiä, joten löydät suurella todennäköisyydellä juuri itsellesi erinomaisesti sopivan mallin.

Onko lapselle huonoa viettää aikaa leikkikehässä?

Leikkikehä voi olla kätevä vaihtoehto silloin, kun olet yksin lapsen kanssa. Sinun tulee kuitenkin aina olla valvomassa ja lapsesi lähettyvillä. Se antaa sinulle kuitenkin pelivaraa tehdä muita askareita, joiden suorittaminen voi olla hankalaa jos lapsi liikuskelee paljon ympärilläsi. Jotkut asiat ovat vaikeita tehdä lapsen läsnä ollessa, mutta jos tiedät lapsen olevan turvassa leikkikehässään, voit huoletta suorittaa nekin.

Jos lapsella on mieluisia leluja, hän voi aktivoida itseään niillä ja viihtyä leikkikehässä niiden parissa, mutta on tärkeää, että seurailet lapsen puuhia ja että käyt usein tarkastamassa että hänellä on kaikki hyvin. Tarkoituksena ei ole jättää lasta yksin leikkikehään, vaikka niinkin voi tehdä lyhyiden hetkien ajaksi.

Yksi leikkikehien parhaista puolista on niiden tuoma turvallisuus. Jos esimerkiksi vahingossa kaadat kuumaa perunankeittovettä kattilasta lattialle tai paistat jotain hellalla, voi olla parempi, että lapsesi on jossain, jossa tiedät hänen olevan turvassa, kuin että yrität suoriutua keittiöaskareista lapsi sylissäsi. Leikkikehän ansiosta voit rentoutua myös siksi, että tiedät ettei lapsi pääse ulos talosta tai esimerkiksi ylettymään tai pääsemään käsiksi vaarallisiin esineisiin.

Leikkikehät olivat aikaisemmin todella tavallisia, mutta nykyään niitä kohtaan esitetään jonkin verran kritiikkiä. Joidenkin mielestä lapset ovat niissä suljettuina ja heidän tekemisiään esteitään. Heidän liikkumisenvapautta ja stimulaatiota rajoitetaan.

Kyseenalaisuus riippuu kuitenkin hieman myös lapsen iästä. Jos lapsi on jo niin iso, että hän pyrkii kiipeämään leikkikehästä ulos tai vaikuttaa rauhattomalta kehässä ollessaan, voi olla hyvä pyrkiä etsimään jokin muu ratkaisu. Silloin leikkikehä ei enää ole turvallinen paikka, kuten se kaikkein pienimmille lapsille kiistatta on.

Myös leikkikehän käyttötapa vaikuttaa siihen, onko sen käyttäminen suositeltavaa vai ei. Jos siitä tulee vaihtoehto turvallisen, lapsen tutkittavan kotiympäristön luomiselle, se toimii negatiivisella tavalla rajoittavasti. Jos sen sijaan käytät leikkikehää rajoitettujen hetkien ajan, tilanne on toinen.

Leikkikehä voi myös luoda turvan tunnetta silloin, kun otat sen mukaan matkoille tai vierailulle. Tällöin lapsi saa oleilla tutussa ja turvallisessa ympäristössä, joka tuoksuu omalta kodilta ja jossa on omia tuttuja tavaroita. Kaikki lapset voivat tarvita lepoa, kun heidät altistaa liialle ärsykkeille, ja liikuteltava leikkikehä voi toimia rauhoittavana tekijänä kun olette poissa kotoa.

Lapsille on kuitenkin haitallista jättää heidät yksin valvomatta leikkikehään. Jos olet lähistöllä ja tarkkailet koko ajan lapsen vointia ja juttelet hänelle, ei lapsi tule tuntemaan oloansa yksinäiseksi.

On myös olemassa isoja leikkikehiä, jonne aikuinen mahtuu samanaikaisesti lapsensa kanssa leikkimään, ja se voi saada tilan tuntumaan neutraalimmalta ja vähemmän yksinäiseltä. Isommissa leikkikehissä on myös enemmän tilaa lapselle liikuskella.

Leikkikehä vai pinnasänky?

Monet vanhemmat käyttävät pinnasänkyjä silloin, kun heidän pitää laskea lapsi jonnekin tehdäkseen jotakin muuta. Niillä on siis sama funktio – lapsi on turvassa, eikä hän pääse poistumaan paikalta.

Pinnasänky eroaa leikkikehästä siinä, ettei se ole yhtä iso eikä siellä ole runsaasti hauskoja leluja, joten se on vaikea nähdä parempana vaihtoehtona.

Toinen huono puoli pinnasängyn leikkikehänä käyttämisessä on se, että lapsi alkaa yhdistämään sänkynsä leikkimiseen. Jos lapsi tietää, että sängyssä ollessaan on aina aika mennä nukkumaan, siellä rauhoittuminen voi olla helpompaa. Jos pinnasängyssä joskus leikitään ja joskus nukutaan, saa lapsi ristiriitaisia signaaleja, joita hänen voi olla vaikea käsitellä.

Toimiiko leikkikehä kaikille lapsille?

Leikkikehä toimii hyvin joillekin lapsille, mutta voi aiheuttaa toisissa turhautumissa. Aivan kuten aikuisillakin on lapsilla erilaisia temperamentteja ja persoonallisuuksia, eikä kaikki asiat sovi kaikille. Myös perheen ja kodin tilanteet voivat näyttää erilaisilta eri talouksissa.

Jos pienellä lapsella on kaksi läsnäolevaa vanhempaa tai jos perheeseen kuuluu vanhempia sisaruksia, joku toinen perheenjäsen voi toki vahtia lasta jos sinulla on muutaman minuutin kestävä asia hoidettavana. Jos olet lapsesi kanssa yksin, voi olla vaikea löytää parempia ratkaisuja.

Tärkeintä on, että kuuntelet lapsesi signaaleja ja otat ne vakavasti, jos vaikuttaa siltä, ettei lapsi viihdy leikkikehässä. Monien mielestä leikkikehä on hauska, oma leikkipaikka, mutta jos lapsesi ei ole sitä mieltä, sinun tulee löytää jokin muu ratkaisu.

Myös se, miltä koti näyttää, voi vaikuttaa siihen toimiiko leikkikehä ratkaisuna, tai tarvitaanko sitä lainkaan. Jos tilaratkaisut kodissa ovat kovin avoimia, voi olla vaikeaa luoda rajattuja tiloja turvaporttien ja muiden turvallisuutta lisäävien ratkaisujen kautta. Toisissa kodeissa voi olla helpompaa luoda lapsiturvallisia ratkaisuja käyttämättä leikkikehää.


Täältä löydät lisää vauvoille tarkoitettuja tuotteita, jotka voivat olla näppäriä kotona!